Radovan Kovačević, delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je za ATV da je suđenje predsjedniku Republike Srpske jedan sinhronizovani napad na Republiku Srpsku.

Podsjetio je da u Ustavu Republike Srpske piše da je predsjednik Republike taj koji predstavlja Republiku i izražava njeno državno jedinstvo.

„Kada napadnete predsjednika, odnosno vodite neki proces protiv njega i to zbog toga što je poštovao Ustav svoje zemlje, i on je na prvom mjestu dužan da poštuje Ustav i da traži od svih građana da se taj Ustav poštuju“, rekao je Kovačević gostujući u ATV jutru.

Što se tiče Kristijana Šmita, Kovačević je rekao da je ušetao jednog dana u BiH, maltene kao ilegalni imigrant, i rekao „ja sam visoki predstavnik“. On je jedan stranac, kojeg niko nije zvao, naglasio je Kovačević.

Kovačević je podsjetio da ne postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kada je u pitanju imenovanje Šmita.

„Pojavio se neki čovjek, ušetao negdje u zemlju, mahnuo svima, nasmijao se i rekao ‘ja sam visoki predstavnik’. Sada on uzme i mijenja krivični zakon na način da kaže ‘ko ne poštuje ono što ja kažem, iće u zatvor’. To je sada jedna borba koju mi borimo, borba za zaštitu Dejtonskog sporazuma, za zaštitu Ustava i ustavnog poretka i u BiH i Republici Srpskoj“, istakao je Kovačević.

On je rekao da Šmit ima samo jedan cilj a to je da dodatno destabilizuje BiH, na taj način da pokuša da destabilizuje čitav region, da ovo ostane jedan nestabilan prostor.

„Kad god je djelovalo da strane u BiH mogu da postignu unutrašnji dogovor i da naprave nekakav pomak u BiH, onda se pojavi Kristijan Šmit, niotkud. Onda se otvore neke teme, koje bi trebale da su davno zatvorene, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma“, izjavio je Kovačević gostujući u ATV jutru.

Izvor: ATV