Nakon što je Kristijan Šmit zatražio od visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja da izvrši pritisak na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, iz Srpske su uslijedila oštra reagovanja. Poručeno je da Srpska nikome neće dozvoliti da joj zabrani da slavi 9. januar, a naredne godine to će biti praznik svih Srba.

– Republika Srpska je vječna, a njen rođendan biće slavljen svake godine sve ponosnije i veličanstvenije, sviđalo se to ili ne Kristijanu Šmitu, zapadnim ambasadorima ili njihovim podanicima – poručili su zvaničnici Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko Tužilaštvo BiH proba da reaguje na 9. januar, proslavu Dana Republike, biti zabranjeno i njihovo djelovanje na prostoru Srpske.

Nakon prijetnji Šmita u slučaju obilježavanja Dana Republike, Dodik je izjavio da se u Srpskoj sve radi miroljubivo u vezi sa danom kada je rođena Republika Srpska.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da će Dan Republike, 9. januar, biti obilježen uprkos prijetnjama.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir kaže da je Šmit došao da ovdje zavodi diktaturu, ali da to Srbi neće dopustiti, pa će i svoj praznik, Dan Republike, slaviti još ponosnije.

– Srpska nikome neće dozvoliti da joj zabrani da slavi 9. januar, i naredne godine to će biti praznik svih Srba. Slavićemo još ponosnije i radosnije, nego do sada i tek ćemo vidjeti ko će sve doći da uveliča to slavlje – poručio je Budimir.

Potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević istaka je da su prošla vremena kada je Njemačka vodila glavnu riječ u Evropi.

– Poziv Kristijana Šmita govori da je on neprijatelj broj jedan Republike Srpske i da je sve upereno da se uništi proslava 9. januara, da nam se zabrani da slavimo legitiman dan nastanka Srpske, te da se utiče na rukovodstva Srbije i Crne Gore da ne slave sa nama tako važan datum – rekla je Ljubojevićeva.

Koordinator Boračke organizacije istočne Hercegovine Veselin Vujović rekao je da su borci stvorili Republiku Srpsku i normalno je da će je braniti i uvijek slaviti njen rođendan 9. januar.

Narodni poslanik Srđan Mazalica kaže da Šmitove odluke nemaju nikakve veze s pravom.

– One su u namjeri da utiču na Republiku Srpsku i da smanje naše nadležnosti i utiču negativno na očuvanje našeg identiteta. Zbog Šmita Njemačka ne treba da bude neprijatelj Srpske. Upravo suprotno, a veliki broj naših ljudi koji radi u toj državi trebalo bi da budu most između Srpske i Njemačke – istakao je Mazalica.

On je rekao da pritisci na zvaničnike Srbije i Crne Gore u vezi sa dolaskom na obilježavanje Dana Republike Srpske 9. januara, mogu uticati zavisno od toga koliko su oni podložni tim uticajima.

Predsjednik Kluba poslanika SP u NSRS Srđan Todorović rekao je da Šmit pokazuje koliko politički nije dorastao jer traži od Borelja da izvrši pritisak da funkcioneri iz Srbije i Crne Gore ne prisustvuju proslavi 9. januara.

– On svojim zahtjevom pokazuje potpunu nedoraslost da bude visoki predstavnik u mjesnoj zajednici, a da ne govorim o onome što pokušava da glumi u BiH – izjavio je Todorović.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić poručila je Šmitu da je Republika Srpska vječna i da će slaviti Dan Republike 9. januara sa svojim gostima.

– Јadan si i nemoćan ako liježeš i budiš se sa razmišljanjem kako naštetiti srpskom narodu – istakla je Vulićeva.

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić izjavio je da Šmit ima demokratsko i lično pravo da se bavi praznicima u Bavarskoj, ali da Republici Srpskoj neće određivati šta će i kako slaviti, niti koga će u goste zvati.

– Republika Srpska i Srbija nikada neće okrenuti leđa jedna drugoj. Drina nije granica, nego kičma srpskog naroda – rekao je Nešić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je da je potpuna besmislica da čovjek poput Kristijana Šmita, koji sebe naziva visokim predstavnikom, traži da se izvrši pritisak da funkcioneri iz Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obilježavanju Dana Republike.

– Potpuna je besmislica da jedan takav čovjek traži od nekoga da ne prisustvuje nečijem obilježavanju, nečijem Danu ili nečijoj slavi – izjavio je Čubrilović.

Profesor međunarodnih odnosa Miloš Šolaja ističe da je to samo jedan dokaz da se želi ići dalje u realizaciji nečeg što sve više liči na protektorat.

– Možda se sve ovo ne ispoljava grubom silom, ali se pojavljuje kao oblik kojim se upravlja BiH, degradirajući na taj način i samu BiH dovodeći je do apsurda – istakao je Šolaja.

On smatra da će to imati dalekosežnije posljedice, nego što to izgleda na prvi pogled, čak i u situaciji da se to ne realizuje.

– Osim toga, treba imati neke izvršne instrumente kojima bi se ta odluka realizovala, a Šmit ih nema ni za BiH, kamoli za Srbiju i Crnu Goru – dodao je Šolaja.

Ne treba prihvatiti nikakve direktive iz EU, ako do njih dođe, izjavio je istoričar Aleksandar Raković.

– Granice između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore su privremene. Mi smo jedan i nedjeljiv narod i čim se stvore prilike ujedinićemo se u jedinstvenu srpsku državu, a 9. januar slaviti kao zajednički praznik – istakao je Raković.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić naglasio je da Šmit ne može i neće biti jači od Republike Srpske, iako pokazuje bezobrazluk tako što predstavnike Srbije i Crne Gore pokušava da spriječi da dođu na proslavu 9. januara.

Romić je rekao za Srnu da Šmit pokazuje licemjerstvo pozivajući Borelja da izvrši pritisak na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara.

Član Glavnog odbora SNSD-a Denis Šulić rekao je da će Republika Srpska ponosno slaviti 9. januara sa svojim prijateljima, a da je Šmit posljednjim izjavama pokazao da više nije samo problem na ovom prostoru, već da svoj maligni uticaj želi da proširi i na region.

Nakon što je Šmit zatražio da Brisel izvrši pritisak da funkcioneri iz Srbije i Crne Gore ne prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske, Šulić je istakao da dotični očigledno ima bujnu maštu u kojoj sebe doživljava kao nekog vrhovnog komandanta, možda neke video-igrice u kojoj on odlučuje šta je zakon, koga treba hapsiti, pa i ko s kim treba sarađivati.

Predsjednik SPS-a Goran Selak rekao je da je Šmit nastavio sa pritiscima na Republiku Srpsku, ali da je uprkos tome siguran da će predstavnici Srbije i Crne Gore prisustvovati proslavi Dana Republike 9. januara.

Selak je Šmitov zahtjev nazvao besmislenim.

Autor: RTRS