Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić poručio je da su Republika Srpska i 9. januar – Dan Republike svetinja za srpske borce, te da nikada neće dozvoliti ukidanje Srpske i njenog rođendana.

Svima koji se zalažu za ukidanje Srpske i ovog datuma poručujemo da rade uzaludan posao, to nećemo dozvoliti. Ovaj datum slavićemo dok je boraca, Republike Srpske i srpskog naroda – rekao je Ostojić povodom predstojećeg obilježavanja 9. januara – Dana Republike.

Ostojić je naglasio da je za BORS i sve borce 9. januar – Dan Republike najvažniji datum u godini.

– To je rođendan Republike Srpske, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska, koju su potom, svojim životima i tijelima, odbranili pripadnici Vojske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Republika Srpska i ovaj dan su za srpske borce svetinja! – poručio je Ostojić.

Republika Srpska će sutra na ponos svih građana dočekati svoj 32. rođendan i Dan Republike koji će biti obilježeni najspektakularnije do sada.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, kada je uveden Srpska Republika. Taj naziv septembra 1992. godine zamijenjen je sadašnjim – Republika Srpska.

Autor: SRNA/Srpskainfo