Pravoslavni vjernici 7. janura obilježavaju najradosniji hrišćanski praznik Božić. Praznik je to kada se cijela porodica okuplja, u spomen na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista.

Pravoslavni Božić je praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva i ispunjen je raznim vjerskim običajima i obredima. Na božićnje jutro zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima. Odlazi se u crkvu na jutrenje i božićnu liturgiju. Domaćice spremaju česnicu i cicvaru.

Danica Škorić, članica “Udruženja za očuvanje tradicije” iz Prijedora kaže da je u  našem kraju  običaj da se donese sa tri izvora voda, da bi se potkuvala česnica. U česnicu ide brašno, soda bikarbona, kašika masti, te voda koja je donesena sa tri izvora.

„ Novčić koji se stavi u česnicu,  on se opere u rakiji i  zakuva u česnicu. Dok se česnica peče, dok djeca i domaćin budu u crkvi,  domaćica priprema cicvaru. Za Božić je osnovno da ima cicvara i česnica, a  sve ostalo znači i prase i kolači i  pita,  sarma i supa,  to sve treba i može da bude,  ali  osnovno je da na trpezi budu  česnica i cicvara. U mom kraju je običaj da se u cicvaru na kraju stavi kašika masti da bi se svi članovi porodice  u toj masti ogledali“, navodi Škorić.

Po riječima etnologa Muzeja „Kozare“ Marije Radaković,  u poslednjih tridesetak godina je primjetno da se običaji obnavljaju. Po starim pravoslavnim običajima dolazak u goste na Božić se ne praktikuje, ali zbog  brzog načina života, on je i prilika da se posjete prijatelji i porodica.

„Najvažnije je da dođe  položajnik, ili polaznik,  ili kako ga već ko zove u kuću i to je sve od gostiju koji se u kući nađu za taj dan.  Takođe, zabranjeno je bilo,  naravno da se tog  više rijetko ko pridržava bilo šta davati  iz kuće, u ta tri dana koliko slavimo Božić, jer kao po starom predanju, to vam traže neprijatelji da vam nešto  uvračaju ili  gataju. Naravno da  većina naroda više ne vjeruje u takve stvari.  Ali to su bili običaji“, ističe Radaković. Ona navodi  da je jedan od važnijih i najzastupljenijih običaja uoči Božića  pijukanje. Pijukanju i traženju poklona pod slamom najviše se raduju djeca.

„Uoči Božića pijukanje,  to je prostiranje slame na pod i  u prvo vrijeme su se bacali orasi, lješnici, a sad se bacaju bonbone  i raznorazne poslastice koje djeca kupe s poda  i pijuču.  U današnje vrijeme   se to organizuje čak i na nivou KUD-ova, na nivou nekih kafana, kafića,  ali ne treba to zamjeriti.  To je sve dobro , jer mi nismo mnogo različiti,  ali lijepo je da budemo različiti u nekim običajima, to nikom ne smeta. I ne bi trebalo da smeta“, kaže Radaković.

U našoj tradiciji na božićnoj trpezi se uglavnom nađe pečenica koja se još zove i veselica. Postoji običaj da se na trpezi taj dan ne smiju naći guska, ćurka ili kokoš, zbog  vjerovanja da je pernata živina simbol nazadovanja, jer kljuca zemlju i baca iza sebe. Na Bozić se svi pravoslavci pozdravljaju tradicionalnim pozdravom: „Mir Božiji, Hristos se rodi“ a otpozdravlja sa „Vaistinu se rodi“.

Autor: kozarski