I ove godine najhrabriji i najodvažniji će, na Bogojavljenje, plivati u hladnoj Sani za Časni krst. U Organizacionom odboru završili su sve pripreme, kako bi bili sigurni da će sve proći bez problema. Očekuje se preko pedeset učesnika. Uoči Bogojavljenja, plivači će se okupiti na večernjoj molitvi u Crkvi Svete Trojice. Tada će i potpisati da plivaju na sopstvenu odgovornost. Značaj plivanja za Časni krst, pojasnio je protonamjesnik Dragan Hrvaćanin.

“Isus Hristos krstio se u rijeci Jordanu na Bogojavljenje, potapao se tri puta u vodu i iz tog razloga nastao je običaj potapanja ili plivanja za Časni krst. Obnovljena je tradicija plivanja, a ona je dosta stara, kreće od početka nekih perioda kada je počelo praznovanje samog Bogojavljenja. Ono što je najznačajnije je Sveta liturgija koju služimo na taj dan u 9,00 časova i tu su prisutni svi plivači, a važna je i ta tradicija, jer samim tim uključujemo mlade ljude koji dolaze, koji su prije svega kršteni da bi učestvovali kroz ovu žrtvu plivanja. Kao što imamo post u kojem mi dajemo neku svoju žrtvu, neki svoj prinos, tako i ovaj praznik i ovaj običaj plivanja za Časni krst je jedna žrtva vjernika mlađeg naraštaja koji dolaze i plivaju. Veoma je važno i bitno da očuvamo tradiciju, da je zadržimo i da je, ako Bog da, proslijedimo naraštajima koji dolaze poslije nas. Nakon Svete liturgije, biće veliko osvećenje vode, a u 11,00 časova kreće Bogojavljenska litija, od crkve, kroz grad do rijeke Sane, nakon čega slijedi plivanje za Časni krst”, poručio je protonamjesnik Hrvaćanin.

Bogojavljenje je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se vjeruje da ima duhovna i ljekovita svojstva.

Izvor: kozarski