U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” otvorena je izložba “Divan Bog u svetima svojim” autorke Јelene Hinić.

Predstavljene su reprodukcije ikona iz Hrama Svetog Save u Beogradu.

Јelena Hinić ikonopisom se bavi trideset godina i spada u najznačajnije srpske ikonopisce. Na izložbi su predstavljene 22 repordukcije, koje se nalaze na polieleju Hrama Svetog Save, kao i velika ikona Hrista rađen na dasci sa pozlatom i par minijatura.

– “Divan Boh u svetima svojim”, to je jedna asocijacija na svete Srbe kojima se ja najviše bavim i koje smatram da su za ove naše prostore, dsa kažemo namučćene, jedno podsjećanje na silu božju koja se pojavljuje, koja traje cijelo vrijeme i koja nama je jedina uzdanica bez obzira na sve što smo prošli – navela je Hinićeva.

Izložbu je otvorio vikarni episkop Sava koji je kaže da je njena poruka – sabranje.

– Za nas je važna svaka ikona jer svaki čovjek je ikona Hristova svetitelj koji je prikazan na ikoni jeste onaj koji se na najbolji mogući način upodobio Hristu – naveo je episkop Sava.

Izložba “Divan Bog u svetima svojim” prva je novoj izložbenoj sezoni Galerije “Sreten Stojanović”.

– Јedna vrhunska izložba, izložba Јelene Hinić, naše čuvene umjetnice, ikonopisca iz Beograda, koja je oslikala mnoge hramove, crkve, djela joj se nalaze kod vema znamenitih ličnosti, kod Vladimira Putina, kod Pape Franje, kod kralja Čarlsa itd. – rekao je Boris Eremić, v.d. direktor Galerije “Sreten Stojanović”.

Izložba će biti otvorena do 16. februara.

Autor: RTRS