Po osmi put, Danijel Drljača ponosni je osvajač Časnog krsta , vijenca i zlatnika na kraju bogojavljenskih svečanosti koje su danas održane u Prijedoru.

” Ovo je 11.godina kako je obnovljena tradicija , a moje ukupno deseto plivanje i osma pobjeda i presrećan sam, osjećam se kao prvi put kad sam prije 11 godina pobijedio”, izjavio je Drljača novinarima.
On je bio prvi među 60 jednakih koji su danas nakon osvećenja vode ušli u rijeku Sanu i simbolično zaplivali za Časni krst budući da vremenske neprilike nisu išle na ruku ovim odvažnim mladim ljudima željnih da održe tradiciju plivanja za Časni krst.
“Bilo su prilično teški vremenski uslovi za plivanje , ali su među nama bila četiri dječaka od devet i deset godina , bilo je još nekoliko maloljetnih dječaka i pohvalio bih bračni par Šormaz gdje je Marina Šormaz bila jedina djevojka među nama”, izjavio je Drljača.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin izjavio je da je ovaj veliki praznik obilježen svetom liturgijom, velikim osvećenjem vode u Crkvi Svete Trojice i svečanom litijom koja je prošla ulicama grada i tradicionalnim plivanjem za Časni krst.
” Hvala i Organizacionom odboru i svima koji su uzeli učešće i Gradu Prijedoru koji nas podržava, a posebno plivačima koji su danas bili odvažni i pokazali još jednu veću stepenicu žrtve da danas plivaju za Časni krst i to je bio njihov podvig da danas zaplivaju”, rekao je Hrvaćanin.
Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je da je Bogojavljenje jedan od najvećih hrišćanskih praznika i izrazio zadovoljstvo što su se građani odazvali učešćem u ovim događajima kako bi se ispoštovala vjera i tradicija.
“Velika zahvalnost svim ovim hrabrim ljudima, našim sugrađanima koji su se odvažili da danas ispoštuju sve ono što nalažu vjera i običaji , da plivaju za Časni krst “, naveo je Javor.
On je dodao da će i u budućnosti Grad podržavati ovu manifestaciju, jer smatra da bez vjere ne možemo opstati.

Izvor: prijedorgrad