Zima 2023-2024. kao da se inati sa svima nama. Dok su mnogi srećni što će uštedjeti na ogrevu, istovremeno ljubitelji zimskih sportova su na ivici. Obje strane imaju zajedničko – lična korist. I ne krivim ih, uopšte. Ali, čini se da više ide u korist ljubiteljima toplote. Zasad.

Rekao je ovo meteorolog Nedim Sladić, pa nastavio:

– Temperature vazduha su konstantno iznad višegodišnjeg prosjeka. Sunčanih časova ne manjka, štaviše, imamo ih već znatno više nego u proteklih nekoliko godina za početak februara. Međutim, stvari se postepeno mijenjaju.

Sladić kaže da će oblaka u narednim danima biti sve više, pogotovo u jugozapadnim područjima BiH.

– Već ih je danas bilo i koji su pristizali sa zapada u okviru curenja manjih količina vlažnog vazduha. Ovo nam je predznak vazdušnog pritiska i slabljenja uticaja prostrane anticiklone koja se prostire sa zapada preko centralne Evrope. Sa sjeverne, zavjetrinske strane Dinarida (tj. od centralnih predjela BiH prema njenom sjeveroistoku), u ovakvim situacijama, red oblačnosti je specifičan – uglavnom se očekuje prisutna visoka providna, mliječna naoblaka do srednje visoka slojevita koja povremeno pokriva sunce – kaže Sladić.

Sladić je otkrio i kakvo nas vrijeme čeka od petka do nedjelje.

– Od petka do nedjelje, uslovljeno daljnim padom vazdušnog pritiska očekuje se umjeren do jak jugo koji će dodatno povisiti temperature vazduha, kako danju, tako i noću, doprinoseći izraženijem pozitivnom odstupanju za februar mjesec, a većina predjela će u petak i subotu uveče biti na dvocifrenim vrijednostima, a nerijetko i blizu 15 stepeni. Tokom vikenda je očekivati nastavak natprosječne toplote, ali i olujne udare vjetra s fenskim karakterom, kao posljedica produbljenja visinske doline sa sjeverozapada kontinenta, te formiranju ciklone u Đenovskom zalivu koja se do ponedjeljka premješta preko Balkana na istok – rekao je Sladić.

Sladić je dao svoje mišljenje i o tome da li nas očekuje snijeg.

– Snažna južna visinska strujanja u ovakvim situacijama i transport vlage sa Mediterana doprinose izraženijem hlađenju vazduha nailaskom nad prirodnu prepreku (tj. planine) radi širenja i kondenzovanja vazduha u slobodnoj atmosferi, pa se u planinskim područjima sjeverne Hercegovine i jugozapada Bosne očekuju i intenzivnije padavine. Istovremeno, na sjeveroistoku više suvih perioda i intervali djelimične vedrine podstaknuti isušivanjem vazduha kompresijom, a podstaknuti generisanom turbulencijom nad vrhovima planina. Do ponedjeljka snježna granica ostaje iznad 2.000 metara nadmorske visine, s kojim će u kombinaciji sa padavinama se i ono malo snijega istopiti u potpunosti. Odmicanjem ciklone prema istoku Balkana, jugo slabi do noći na ponedjeljak, a od 12. februara 2024. godine, sjeverna visinska struja će dozvoliti pristizanje hladnijeg vazduha s kojim će se sramežljivo spustiti snježna granica do oko 1.000 metara nadmorske visine. Ali, s trenutne distance čini se uz nedovoljno padavina da se jedna od najslabijih zimskih sezona u zadnjih 15 godina značajnije oporavi. Nizine na snijeg ne mogu računati – kaže Sladić, pa zakljujučuje:

– Pogledamo li trenutno stanje tzv. telekonekcija, kao i ponašanje “Madden-Julian” oscilacije u fazi sedam, te polarnog vrtloga u stratosferi, nada za konkretniji hladniji prodor, iako s ove distance na modelima je trenutno mala, smatram da i dalje ostaje vjerovatna u 3. dekadi mjeseca, prenosi N1.

Autor: Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER