U policiji Republike Srpske žene nisu rijetkost i rame uz rame sa kolegama obavljaju redovne policijske dužnosti. Međutim, malo je žena pripadnica specijalnih jedinica. Јedna od njih je Ivana Mišetić, iz Policijske uprave Gradiška.

Dvadesetosmogodišnja Ivana Mišetić majka je dvoje djece. Od djetinjstva je maštala da postane pripadnik vojske ili policije. Pošto nije primljena na Vojnu akademiju u Srbiji odlučila je da se prijavi na konkurs za popunu Specijalne jedinice policije Republike Srpske.

– Primljena sam među prvih pet žena Specijalne jedinice policije i tamo sam prošla taj famozni čuveni “dril” za koji se nisam baš nešto ni spremala jer nisam ni znala šta me čeka. Ali, iskreno, to mi je jedno jako lijepo iskustvo nakon čega sam prošla obuku za pripadnika Specijalne jedinice policije gdje sam radila tri godine i onda sam prešla u Žandarmeriju – priča Ivana.

Ona kaže da su akcije Žandarmerije zahtjevne i složene, pune adrenalina. Uvijek je, ističe, fokusirana na posao, ali u mislima joj je porodica.

– Smatram da sam obučena da budem specijalac u jedinici Žandarmerije i da mogu da odgovorim na sve zahtjeve, ali su mi je porodica uvijek negdje u glavi i oni su mi snaga zbog kojih sve radim – ističe Mišetićeva.

Osim porodičnim vrijednostima Ivana značajnu pažnju posvećuje i tradiciji svog naroda. Ove godine u Srpcu je prva doplivala do Časnog krsta na praznik Bogojavljenje.

Ivana nam je priznala da se za plivanje za Časni krst prijavila bez znanja muža i roditelja. Otkrila nam je i tajnu, a to je želja da skoči padobranom iz aviona sa visine iznad 4.000 metara.

Autor: RTRS