BiH zemlja u raspadu i nikada i nije bila ozbiljna struktura, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– BiH je danas protektorat kojim upravljaju sve nezavršene situacije kao što je i ovaj nezavršeni Kristijan Šmit koji je pokušao da bude visoki predstavnik, pa nije uspio – ukazao je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da je ovo sve samo još jedno kretanje BiH ka njenom političkom nestanku, ističući da je posebno vidljivo da je sve što Srpska pokuša da izgradi i dogovori na zajedničkom pristupu, djelovalo optimistično, dok se nije uključila američka Ambasada i sve srušila.

Dodik je naveo da se nakon Laktaša u Sarajevu, pokušalo utvrditi ono što je dogovoreno.

– Imao sam papir, imala ga je i javnost, koji su dostavili predstavnici političkih partija iz Federacije BiH. Dostavili su svoje viđenje sastanka i čitao sam to redom i pitao da li su oni to napisali – jesu, i da se ja slažem sa ovim i ovim, to je bilo 99 odsto onog što su napisali. Na kraju sam ih pitao da li se slažu sa tim, a oni kažu da se ne slažu – sa svojim stavom koji su iznijeli samo dva dana prije i napisali ga – naveo je Dodik, te dodao da je rezultat toga da je američki ambasador održao javno predavanje šta može, a šta ne može.

Dodik je rekao da Srpska nastavlja sa politikom ignorisanja onih koji se miješaju u unutrašnje stvari druge zemlje, što je, kako je podsjetio, zabranjeno Poveljom UN.

Dodik je istakao da su Bošnjaci odustali od dogovora pod pritiskom američkog ambasadora.

– Na dan kada smo držali sastanak u Sarajevu ujutro je izašla Angelina Ajhorst, zadužena za saradnju sa BiH u ime evropske komisije, i iznijela stav u kome je rekla da EU poštuje dogovor domaćih političara i to je trajalo samo dva sata, nakon čega je američki ambasador javno rekao da smatra da te stvari koje smo mi dogovorili nisu dobre i sve je palo – podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da su SAD najviše krive za to što BiH ne ide ka EU, budući da ruše svaku vrstu dogovora, a na kraju će se moći zaključiti da su učinili uslugu, jer je EU struktura u raspadu.

Autor: RTRS