Supernova i Gransko udruženje za ICT  Privredne komore Republike Srpske, uz stručnu saradnju sa MUP-om RS – Odjeljenjem za visokotehnološki kriminal i Elektrotehničkim fakultetom u Banjaluci organizuju niz stručnih radionica sa predstavnicima MSP-ova i lokalnih zajednica. Prva radionica pod nazivom “Cyber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi i trendovi”  održana je danas u Prijedoru. Radionica je namijenjena predstavnicima i rukovodiocima kompanija i svim zainteresovanim kako bi stekli uvid u najnovije trendove i prakse u oblasti cyber bezbjednosti.

Dijana Đaković, rukovodilac prijedorske Kancelarije Područne privredne komore  ističe da je radionica održana na zahtijev brojnih privrednika, te da se radi o veoma aktuelnoj temi.

Srđan Bjelić iz kompanije “Supernova” ističe da su ovakve radionice veoma važne u današnjem vremenu. “Predstavićemo našim privrednicima ne samo na području Prijedora,  već i regije,  temu u vezi cyber bezbjednosti i šta sve nas očekuje u narednom periodu i koji su to  rizici i čime se susrećemo svakodnevno u informaciono-komunikacionom društvu”, naveo je Bjelić.

Digitalizacija industrijskog sektora donosi sa sobom brojne prednosti, ali istovremeno postavlja I nove izazove, posebno kad je u pitanju sigurnost informacija I sistema.

Slobodan Dragičević, sekretar Granskog udruženja za IKT tehnologije u Privrednoj komori RS-e kaže da je ovo  jedinstvena prilika da se na jedan bolji način sagledaju aspekti cyber bezbjednosti u kontekstu industrije i to sa trendovima I izazovima sa kojima se susreću naša privredna društva.

“U današnjem dobu digitalizacije i digitalne transformacije naša privredna društva i industrijski sektor se susreće sa novima izazovima koji traže određena rješenja”, rekao je Dragičević.

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu Banjaluka Gordana Gardašević istakla je važnost novih tehnologija.

“Dodirnućemo se i oblasti vještačke inteligencije, komunikacije među uređajima, blokčejn tehnologije, znači nekih problema obezbjeđivanja sigurnosti i bezbjednosti u industrijskim procesima i svakako mislim da naše kompanije zaslužuju negdje da i ove tehnologije pronađu svoje mjesto u njihovom poslovanju”, kaže Gardašević.

Današnja radionica je omogućila uvid u napredne mrežne tehnologije sa akcentom na podršku sigurnosti u prenosu informacija.

Izvor: Kozarski vijesnik