Danas je počela isplata podsticaja za proizvedeno i prodano mlijeko iz budžeta grada Prijedora. Za ovu namjenu biće izdvojeno oko 60.000 KM iz budžeta i raspoređeno na 73 korisnika. Pravo na ova podsticajna sredstva ostvaruju svi poljoprivredni proizvođači koji obavljaju proizvodnju na teritoriji grada Prijedora, a koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava, s tim da prodaju mlijeko nekoj od registrovanih mljekara na teritoriji Bosne i Hercegovine.
“Sam iznos podsticajnih sredstava će zavisiti od obima proizvodnje. Proizvođači koji proizvedu do 50.000 litara mlijeka u jednom obračunskom periodu biće isplaćeni iznosom do četiri pfeninga po litru, a za proizvođače koji proizvode od 50.000 do 150.000 litara mlijeka taj iznos će biti do tri pfeninga po litru, dok će za one proizvođače koji proizvedu preko 150.000 litara mlijeka po jednom obračunskom periodu isplaćeni iznos  biti do dva pfeninga po litru”, naveo je Žarko Tubin, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj.
Po riječima Tubina ova isplata je od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače jer dolazi u vrijeme sjetve kukuruza.
Iz Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj poručuju da će i ove godine zadržati mjeru koja je bila aktivna prošle godine, a koja se odnosi na sufinansiranje nabavke sjemenskog kukuruza.
“Proizvođači koji namjeravaju aplicirati za ovu vrstu podsticaja važno je da sačuvaju fiskalne račune kao dokaz o nabavci sjemenskog kukuruza za proljetnu sjetvu”, naglasio je Tubin.

Izvor: kozarski.com