Danas je počela šesta nedjelja Vaskršnjeg posta, u narodu poznata i kao Cvjetna nedelja.

Odmah za njom slijedi i sedma, posljednja, sedmica posta kada se slavi Vaskrsenje Isusa Hrista.

Običaji nalažu da svi ove sedmice “zavirimo u svoje srce”, te da se pokajemo i tako pripremimo za najveći hrišćanski praznik koji je pred nama.

žena cjeliva ikonu
FOTO: FREEPIK

Šesta nedjelja Velikog posta posvećenja je sjećanju na svečani ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Taj praznik naziva se Cvjetna nedjelja ili Vrbica, zbog običaja da se na taj dan osvećuju palmine grančice, koje kod nas zamenjuju grančice vrbe.

U Cvjetnoj nedjelji djevojčice i devojke svakoga dana odlaze na livade i beru poljsko cvijeće, kojim kite kuće i dvorišne zgrade sa spoljne strane. Najčešće se kiti margaretom i krasuljkom. Negdje se djevojke opasuju vrbovim prućem, a momci mladom koprivom.

U šestoj sedmici velikog posta kreče se i voćke, međutim ništa što cvjeta ne treba sijati, jer će u tom slučaju sav cvijet smetnuti i neće biti ploda.

Na praznik Cvijeti, postoji običaj da se od cvijeća i vrbovih grančica pletu vjenčići koje stavljamo na glave ili čuvamo u domu kako bi smo privukli napredak i zdravlje.

U Kupreškom polju u jednom od dana Cvjetne nedjelje, žene uberu onoliko krasuljka koliko ima ukućana, pa zadjenu cvijeće uveče kod vrata. Ubrano cvijeće se ne unosi u kuću.

Juče je završena peta nedjelja, tzv. Gluvna nedelja, Velikog posta. Naziv je dobila po tome što je post uveliko u toku i dolazi vrijeme ćutanja, pokajanja, tzv. gluvo vrijeme.

Od davnina važi pravilo među vjernicima da treba da se izbjegavaju zabave, izbjegava se odlazak na put i ne rade se veliki fizički poslovi. Tokom ovog perioda vjernici se posvećuju molitvi, duhovnom podvigu i pokajanju, prenosi Telegraf.

Autor: Srpskainfo

FOTO: EMMA BAUSO/PEXELS