S ciljem da poslovnim subjektima predstavi tri javna poziva za dodjelu podsticaja, Gradska uprava organizovala je info dan, gdje je privrednicima  saopšteno više informacija o iznosu i načinu raspodjele predviđenih budžetskih sredstava. Privrednici ističu da su podsticaji od velikog značaja i da im pomažu da opstanu na tržištu. “Prošle godine koristio sam podsaticaje za samozapošljavanje, a  ove godine koristim za nabavku mašina jer planiram proširenje radionice. To nam je izuzetna pomoć jer bez toga stvarno je vrlo teško, praktično nemoguće bi uspjeli da u ovom poslu opstanemo i da budemo konkurentni”. ističe Stevo Pilipović, koji se bavi proizvodnjom namještaja.

S obzirom da je prošle godine bilo određenih nesporazuma oko popunjavanja prijava, u resornom odjeljenju odlučili su da ove godine pojednostave proceduru javnih poziva konkurentnosti u privredi. “Ove godine smo objavili dva poziva u jednom, koja su prošle godine bila različita pa je  bilo zabune i pogrešnog dostavljanja prijava. Ove godine je to jedan javni poziv za podizanje konkurentnosti u privredi, koji je sabrao dva poziva od prošle godine za povećanje konkurentnosti u građevinarstvu i ostalim usalužnim djelatnostima i povećanje konkurentnosti u prerađivačkoj industriji”, rekao je Nebojša Savanović, šef Odsjeka za privredu.

Drugi javni poziv obuhvata zapošljavanje  prije svega mladih i pomaže zainteresovanim preduzećima da budu konkurentniji na tržištu. “On obuhvata samozapošljavanje i zapošljavanje novih radnika, sertifikaciju i zapošljavanje mladih do 20 godina, znači to je pomoć za prvi posao. Tu smo željeli da pokušamo spasiti što se spasiti može, nažalost  tako moram da kažem. Pokušavamo da mladima pružimo prvu  šansu za posao   poslije srednje škole, da ostaju ovdje, a ima firmi koje su zainteresovane da ih angažuju”, ističe Savanović.

Javni pozivi za podsticaje za podizanje konkurentnosti nabavkom opreme i alata i zapošljavanjem i samozapoščlajvanjem trrajaće do kraja avgusta, a javni poziv za subvenciju kamatnih stopa na redovne kredite do kraja godine. Za ove namjene gradskim budžetom je predviđeno 495.000 , a prošle godine 565.000 maraka. „Smanjenje je u tom smisu što nismo prošle godine imali dovolјno zahtjeva po nekim pravilnicima, pa smo budžetom morali smanjiti, ali ako bude više prijava, naći ćemo načina da se podigne budžet i na nivo prošlogodišnjeg“, pojašnjava  Savanović.

Pojedinosti oko javnih poziva i načina prijavljivanja zaianteresovani privrednici mogu naći na internet stranici Gradske uprave.

Izvor: kozarski.com