Prijedorsko Udruženje građana DON pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja pomoći stradalom stanovništvu u hercegovačkim opštinama. U DON-u se nadaju da će u akciji učestvovati veliki broj građana, ali i privrednika. “Svjedoci smo velikih poplava u hercegovini kao što smo mi imali 2014. godine. Mi u DON-u i tada smo pokrenuli veliku akciju u Prijedoru za pomoć nastradalim tako i ovaj put pokrećemo građane Prijedora da pomognemo svim unesrećenim na području pet lokalnih zajednica. Vidimo da smo u ovom hladnom periodu, tako da svaka pomoć je dobro došla. Veliki broj građana nas kontaktira, krenule su i uplate na naš žiro račun. Kompletnu koordinaciju preuzimamo u ovoj sedmici zajedno sa amnogim udruženjima u našem gradu, nadam se i firmama i pojedincima koji će se uključiti”, ističe Murisa Marić, izvršni direktor DON-a.

Koordinator u Udruženju građana DON Zoran Petoš naglašava da su u kontaktu sa kriznim štabovima pet stradalih opština kako bi koordinacijom došli do informacija šta je ljudima najpoterebnije. On pojašnjava na koji način bi građani trebalo da dostave pomoć kako bi što brže bila upućena nastradalim mještanima Jablanice, Konjica, Fojnice, Kiseljaka i Hadžića. “Krenuli smo sa kontaktiranjem kriznih štabova da vidimo šta je potrebno. Znamo da je 2014. kada su kod nas bile poplave bilo i viška stvari koje su ljudi donosili, a na terenu se vidjelo da neke stvari nedostaju. Pokušavamo da koordinacijom dođemo do tačnih informacija šta je ljudima potrebno. Imamo zvaničnu informaciju da su u Jablanici obustavili priliv pomoći jer to trenutno ne mogu da distirbuiraju. Pozivamo naše sugrađane da pokušaju da sortiraju stvari, da donesu u kutijama, da ne čistimo ormare, da ljudima ne šaljemo neku polovnu robu, nego da to bude ono što je potrebno. Razgovarali smo sa jednim od kriznih štabova gdje kažu da im je potrebna riža, grah, konzervirana hrana, nešto za djecu. Najbolje je da sve bude zapakovano u kutijama da bismo mogli to što prije distribuirati na teren”, poručio je Petoš.

Brojna su udruženja i sportski kolektivi koji se pridružuju humqanaitarnoj akciji DON-a. Među njima je i Kolo srpskih sestara u kojem ističu da humanost ne poznaje granice i razlike među narodima i nacionalnostima. “Kolo srpskih sestara se uvijek uključivalo i priključivalo svim humanitarnim akcijama pa tako i ovoj. Članice Kola su reagovale odmah kad smo vidjeli da je akcija pokrenuta. Prikupili smo ono što je najpotrebnije a to je konzervirana hrana, flaširana voda, higijenski materiujal i slično”, kaže Jadranka Mijić, predsjednica Kola.

U Udruženju građana DON mole sve one koji pripremaju pakete pomoći da obilježe šta je unutra, naglašavajući da će se na taj način prikupljena pomoć najbrže i najefikasnije razvrstati i usmjeriti onima kojima je najpotrebnija.

Izvor: kozarski.com