U Galeriji 96 u Prijedoru večeras je otvorena izlozba crteža i skluptura uglednog akademskog slikara Milivoja Unkovića.

Otvarajući izlozbu direktor Galerije Tiho Ilijašević istakao je da je Unković u svojim radovima siguran u sebe i autoritativan.

“Nikada banalan,  nikad vulgaran, ni bijesan, ni žalopojan. Iz ovih dijela zrači gospodstvo i dostojanstvo”, rekao je Ilijašević i izrazio zadovoljstvo što u Galeriji 96 izlaze prvi akademik RS iz oblasti umjetnosti.

Predo Marjanović akademski slikar rekao je da je ovo divan dan za Prijedor jer se otvara izložba koje se ne bi zastidio ni Pariz ni London.

“Profesor Unković je počeo da radi čim je došao u Banjaluku i njegove sklupture krase grad ispred zgrade Vlade, RTRS, Konzulata Srbije i u banji Slatina”, rekao je Marjanović.

Dodao je da se veoma obradovao povratku profesora Unkovića iz Njemačke jer se nadao da će dati veliki kvalitet radu Akademije umjetnosti, da se to iz nekog razloga nije desilo, ali jeste kada je u pitanju angažman profesora Unkovića u Akademiji nauka i umjetnosti RS.

Obračajući se velikom broju prisutnih na otvaranju izlozbe Unković je rekao da mu je velika čast što izlaže u Prijedoru, gradu umjetnosti, odakle su veliki slikari Sreten Stojanović, Miljuš, Kragulj i desetine drugih mladjih umjetnika.

“Djela govore sama za sebe a ja bih da nešto kažem o dvije sklupure koje su izložene prvi put. Sklupture Stratište pronašao sam kod obilježja rudarima u Drakuliću kod Banjaluke ubijenim u Drugom svjetskom ratu. Radnici su rekonstruisali spomen obilježje i isjekli ogradu. Dijelove željeza okovalo je drvo. I toj formi kao da je bila sudbina rudara. Bila je to igra slučaja jer jednom ili nijednom u životu se desi da priroda za vas odradi najveći dio posla”, rekao je Unković.

Najveci broj crteza i skluptura Milivoja Unkovića u Galeriji 96 prvi put je izložen očima javnosti.

Unković je do sada imao 35 samostalnih izlozbi i više od 400 grupnih u bivsoj Jugoslaviji i inostranstvu.

Dobitnik  je 15 stručnih i društvenih nagrada za svoje veliko umjetničko stvaralastvo.

Nezavisne novine

FOTO: prijedor24h