U Knežici kod Kozarske Dubice, gdje je bilo zaplavljeno dvadesetak kuća, voda se povukla i više nema zaplavljenih stambenih objekata.

Prohodan je i saobraćaj na lokalnom putu Knežica – Mali Mirkovac, koji je bio prekinut zbog izlijevanja rječice Knežice. U Kostajnici je ukinuto stanje pripravnosti zbog opasnosti od poplava.

U Kozarskoj Dubici, Novom Gradu i Kostajnici Una stagnira, a vodostaj rijeke Sane je u ovom dijelu Srpske je u laganom opadanju. U odnosu na sinoć, vodostaj Sane u Prijedoru je opao za tridesetak centimetara. Trenutno, zbraja se šteta, koje su najviše nanijele snažne bujične vode.

Zbog obilnih padavina, nabujala rijeka Crkvena odnijela je betonski most u prijedorskom selu Gornja Јutrogošta. Oko dvije stotine mještana do prve opštine moraju ići dužim putem.

– Ostalo je odsječeno dvadeset domaćinstva i sada ti ljudi ne mogu doći do Knežice, moraju ići na Brezičane. Ovdje imaju dva kilometra do puta glavnog, a ovako moraju da idu tridesetak – kaže mještanin Gornje Јutrogošte, Borislav Radaković.

Štetu zbraja i Radovan Šalabalija iz prijedorskih Rasavaca, kojem je bujica uništila usjeve i plastenik.

– Ovdje imam tri dunuma, a imam ja dolje možda 10, 15 dunuma poplavljeno kraj Sane – rekao je Šalabalija.

Vodostaj Sane i ostalih rijeka u Prijedoru je u opadanju, a povukle su se i površinske vode.

– Površinske vode su oštetile kolovoz, pogotovo makadamskih puteva. Služba za zaštitu i spašavanje je gradonačelniku  Prijedora predložila mjere za sanaciju putne mreže – kaže Dušan Vranješ, šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

RTRS