Region i svijet su sinoć obišle slike nereda u Podgorici. Nakon sukoba demonstanata, građana i policije – ostala je velika materijalna šteta, ali i razdor između vlasti i opozicije.

Iako je u Podgorici danas bio jedan sasvim običan nedjeljni dan, bez okupljanja demonstranata, ipak se osjećala napetost među stanovnicima sa kojima smo razgovarali.

Oni koji su stali pred kameru ogorčeni su i vlašću i opozicijom u Crnoj Gori. A i jedni i drugi danas su zasjedali, ali bez zaključaka. U Demokratskom frontu ne isključuju nove proteste, mada, poručuju, ne žele da dovode u opasnost građane Crne Gore.

U gradu se vide posljedice sinoćnih dešavanja. Slika koja upozorava i opominje. U Novoj srpskoj demokratiji poručuju da je na sceni državni terorizam, ali da će bez obzira na to nastaviti borbu za, kako kažu, slobodnu Crnu Goru. Najvjerovatnije će biti organizovani i novi rpotesti.

“Naša želja za slobodom se sigurno ne može ugasiti. Ko se borio za slobodu tu bitku je na kraju dobio. I mi ćemo je dobiti”, kaže funkcioner Nove srpske demokratije Milutin Đukanović

Crnogorski ministar inostranih poslova Igor Lukšić smatra da je suština protesta koji su organizovani u Podgorici da se Crna Gora zaustavi u posljednjoj dionici realizacije strateškog cilja – ulaska u NATO.

“Policija je reagovala na ozbiljne provokacije: Na kamenice, na molotovljeve koktele, na razne druge pokušaje izazivanja incidenata i sukoba i povređivanje policajaca. To je bilo nužno, u okviru njihove nadležnosti”, izjavio je Lukšić.

“Sad smo ušli u novu fazu, praktično uvođenja vanrednog stanja u Crnoj Gori gdje režim zajedno sa kriminalnim strukturama ubačenim među mirne demonstrante provocira brutalnu reakciju policije i to se završava ugrožavanjem života”, kaže za RTRS Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.

Građani Podgorice zgroženi su situacijom u Crnoj Gori i nisu optimisti.

Marko Milačić novinar i izvršni direktor Pokreta za nautralnost smatra da je u Crnoj Gori na sceni jedan vid Đukanovićeve diktature i da je on spreman na sve da zadrži vlast.

“Ovdje se rodila iskra svenarodnog otpora. Sada je vrlo važno da se svi segmenti društva okupe oko jedne jedine moguće ideje, a to je da na neki način iskontrolišemo ovu brutalnu silu koja se događa”, rekao je Milačić.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić pozvao je, nakon sjednice Kolegijuma,sve političke subjekte da nađu vremena za institucionalni dijalog i da se vrate u Skupštinu.

U istu tu Skupštinu na razgovor je danas pozvao i lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića koji se od sinoć zajedno sa stranačkim kolegom Slavenom Radunovićem nalazi u pritvoru.

RTRS