Po onome što je obilježilo cijeli svijet u proteklih deset mjeseci, 2015. godina ne može se nazvati nikako drugačije nego “godina migranata”. Za razliku od cijelog svijeta, na parčetu zemaljske kugle koji se naziva Republika Srpska, ovo ljeto gospodnje zaslužuje samo da se zove “godina referenduma”.

Hoće li biti raspisan ili neće, da li je odluka o raspisivanju zakonita i ustavna, šta će reći Ustavni sud RS, ko će biti u komisiji za njegovo sprovođenje, da li je formiranje komisije zakonito i ustavno, hoće li Bakir Izetbegović uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, da li je taj sud nadležan da raspravlja o referendumu u Srpskoj, samo su neka od pitanja koja su okupirala politički diskurs u proteklih deset mjeseci, a ni na jedno od njih nije stavljena tačka.

Umjesto toga, počelo je novo sluđivanje naroda, sada pod nazivom prijevremeni izbori. Opozicionari iz Saveza za promjene, koji su na vlasti na nivou BiH, pozvali su predsjednika Srpske da raspusti Narodnu skupštinu, podnese ostavku i raspiše prijevremene izbore. S druge strane, Milorad Dodik im je odgovorio da pristaje na prijevremene izbore, ali na svim nivoima, što će reći i za Parlament i za člana Predsjedništva BiH.

Pri tome i jedni i drugi na bezobrazan i prema narodu potpuno potcjenjivački način, prećutkuju veoma bitne stvari ili, što je mnogo gore, pokazuju potpuno neznanje o izbornom zakonodavstvu. Kao prvo, izbore na bilo kojem nivou u BiH, pa tako i za NSRS i predsjednika Srpske, raspisuje Centralna izborna komisija BiH, a ne predsjednik RS, kako to traži opozicija. A kao drugo, prijevremene ili vanredne izbore na nivou BiH, dakle za poslanike u Parlamentu BiH i za članove Predsjedništva, kao što traži predsjednik RS, jednostavno nije moguće održati, jer to ne predviđa Izborni zakon BiH.

Dakle, i jedni i drugi sluđuju narod koji je dovoljno sluđen pomenutom pričom o referendumu, zatim Olegovim zlatom, Suvarinim snimcima, malim i velikim, odnosno ruskim i američkim kreditom i brojnim drugim stvarima koje plasiraju, čas vlast, čas opozicija, tako da je najlakše izvući zaključak da su svi isti.

Međutim, kod nas je problem to što ko god hoće da pokaže da nešto kao promišlja, oplete po opoziciji i govori kako je kilava i ovakva i onakva… Koliko god to bilo tačno, to što opozicija ne valja, nikako ne znači da vlast dobro radi svoj posao.

Press