Na optužbe Mladena Bosića reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ocijenio je da je prijava Mladena Bosića i upad SIPE u bijeljinsku Pavlović banku sinhronizovani politički napad i zloupotreba institucija.

Predsjednik Srpske je rekao da je Bosić promašio priču jer je opšte poznato da je još 2007. godine digao kredit u Pavlović banci i od tog novca kupio objekat u Beogradu, za šta je dao ličnu mjenicu, a objekat stavio pod hipoteku.

Ako je Bosić patriota i drži do Republike Srpske, zbog čega je prijavu podnio institucijama BiH, upitao je predsjednik Dodik.

Dok je Mladen Bosić u banjalukom Osnovnom sudu pokazivao avionsku kartu sudiji i da nema vremena za ročište po tužbi Milorada Dodika, Sipa je po Bosićevoj prijavi, a nalogu bh. tužilaštva, već pretresala bijeljinsku Pavlović banku.

“Zaobilazeći, a time i omalovažavajući institucije Srpske, Bosić dodatno razvlašćuje sopstvenu Republiku u korist BiH”, kaže Dodik.

„On se danas pojavio na ročištu povodom moje tužbe za klevetu protiv njega. Priložio nove dokaze. Sud je to odbio kao dokazni materijal, a samo nekoliko minuta kasnije dobija se vijest iz Sarajeva da se on umjesto instituciji sistema ovdje u RS obrati, prenio na nivo BiH.

Da u pomoć pozove bh. institucije, lider SDS-a se odlučio zbog načina pribavljanja dokumentacije iz banke, kaže Dodik. Svojstveno SDS-u, ocjenjuje – dokumente su pribavili nezakonito. Smatra da se Bosić uplašio odgovornosti jer je, preko SDS-ovih simpatizera u banci, došao u posjed lične dokumentacije. Ocjenjuje da je priča o njegovom kreditu potpuno promašena, a potez Bosića i bh. institucija udar na Pavlović banku.

“To je potpuna politička zloupotreba institucija. Ono što je mogu da kažem. Kupio sam nekretninu, mi smo uplatili s računa banke u drugu u Beogradu. Sve je transparentno i tu nekretninu stavili pod hipoteku. Јedina problem što se zakupnina po ugovoru koji ja imam plaća godišnje, a kredit je mjesečno”, izjavio je Dodik.

Zbog politike SDS i tzv. Saveza za promjene, zasnovane samo na optužbama, Dodiku je bio motiv da tuži samog sebe. Ne dokaže li SDS otpužbe, postoji mogućnost da Dodik podnese kontratužbu. Dok opozicija u Srpskoj, a vlast u Sarajevu ne izreda sva djela i nedjela, većinu pripisujući Dodiku, proći će i četvorogodišnji mandat.

“Nemam ništa protiv toga da se sve institucije ispituju. Ali njihovo spinovanje u smislu – ne vjerujemo institucijama i sudovima Srpske nego idemo na nivo BiH da se Dodik mrcvari po Sarajevu, nije problem”, smatra Dodik.

Problem je politika bh. pravosudnih institucija za koje Dodik smatra da su „leglo zla“, jer je antisprsku poziciju Suda i Tužilaštva lako dokazati.

RTRS