Udruženje prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske ogorčeno je na rad, odnosno nerad, inspektora na graničnim prelazima. Ne rade već tri dana, što prouzrokuje velike gužve koje se neće smanjiti do srijede.

Najkritičnije je u Gradišci i Bijeljini gdje kamioni čekaju i po nekoliko dana. Zbog toga se stvaraju velike gužve i pravi dodatni trošak prevoznicima, koji smatraju da je krajnje neodgovorno da se na najfrekventnijim prelazima ne organizuju dežurstva inspektora. Kažu da ako postoje dežurstva policijskih i carinskih organa, zašto to ne bi uveli i u inspekciji. Udruženje se i ranije obraćalo nadležnima, a najavili su da će i sutra reagovati i poslati dopise da se bar na najfrekventnijim prelazima uspostave dežurstva radi bržeg i efikasnijeg protoka robe.

Dodatni problem prevoznicima su i loši uslovi na prelazima. Prevoznici tvrde da je najgore stanje na carinskim terminalima u Srpskoj – i to Rači i Gradišci, gdje nema čak ni mokrih čvorova, a da su uslovi na graničnim prelazima loši, ne kriju ni u Upravi za indirektno oporezivanje. Ipak, očekuju da će u idućoj godini uslovi biti poboljšani novom odlukom o uslovima držanja carinskih terminala, čiji je prijedlog upućen Upravnom odboru. Zatražili su i povećanje budžetskih sredstava za tekuće održavanje svih objekata koja su trenutno manja od 100.000 maraka.

Carina ubire pare, ali ništa ne investira, tvrde u Udruženju prevoznika.

– Ovuda prođe od 150 do 200 hiljada vozila…po 40 maraka to je negdje 2 do 3 miliona marka koje Uprava uzima, a ništa se ne ulaže ovdje – kaže Gligo Čikić, predsjednik Udruženja prevoznika regije Gradiška.

– Na graničnom prelazu Rača ubire se svaki mjesec od dva do dva i po miliona maraka, a bitno je naglasiti da na tom graničnom prelazu uzimaju dodatne dvije do tri marke od prevoznika za koje ne dobijamo nikakav račun, koje dakle završavaju u privatnim džepovima – kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika.

Na stotine miliona maraka uloženo je u terminale, desetine miliona se naplaćuje, a razlike u Srpskoj i Federaciji evidentne, tvrde prevoznici koji su zatražili formiranje Komisije koja bi utvrdila stanje na terminalima.

U Upravi za indirektno oporezivanje odbacuju ove navode. Postupaju, kažu, sa svima isto. Održavaju 4 regionalna centra, sjedište uprave, 30 carinskih ispostava širom BiH i sve granične prelaze. Ako dobiju traženih milion i 600.000 maraka za tekuće održavanje uslovi će u idućoj godini biti poboljšani.

– Ne bježimo od bilo kakvog rada u smislu i eventualnog formiranja komisije koja će utvrditi sve uslove koji se pominju u zahtjevu udurženja ali isto tako ne pristajemo na bilo kakve ucjene koje se na raznorazne načine pokušavajnu usmjeriti prema Upravi za indirektno oporezivanje radi stvaranja lične koristi – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO.

Iz Savjeta ministara BiH nam je saopšteno da nisu dobili zahtjev Udruženja prevoznika da se formira komisija na nivou BiH za ispitivanje uslova rada i održavanja carinskih terminala. Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske smatra da je radi stvaranja povoljnog ambijenta za prevoznike, potrebno unaprijediti rad na carinskim terminalima, ali i  omogućiti bolje uslovi za boravak. Udruženje prevoznika, kaže, neće sjediti skrštenih ruku. Ako nadležni uskoro ne preduzmu mjere prijete štrajkom.

RTRS