Predsjednik Visokog i sudskog tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija izjavio je danas na Јahorini da pravosuđe u BiH bilježi najslabije rezultate u domenu procesuiranja ratnih zločina, borbe protiv korupcije i jačanja efikasnosti i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija.

– Imenovanja smo unaprijedili, ali želimo da kriterijume za izbor sudija i tužilaca podignemo na još viši nivo, kao i oblast disciplinskog postupka unutar VSTS koji konačno mora da smjenjuje neodgovorne i neefikasne sudije i tužioce – izjavio je Tegeltija.

On je potvrdio da VSTS nije zadovoljan brzinom rješavanja krivičnih djela i dugotrajnim suskim procesima, posebno kada je riječ o ratnim zločinima i korupciji, te najavio da će to brzo biti predmet buduće analize i akcije.

Prema njegovim riječima, kriterijumi za izbor nosilaca pravosudnih funkcija jesu kvalitet i nacionalna pripadnost, što je i ustavna obaveza, pri čemu VSTS ima iste aršine za Tužilaštvo i za Sud BiH.

Govoreći o konferenciji “Razvojni put reforme pravosuđa – dometi i izazovi”, Tegeltija je naveo da je cilj ovog skupa analiza pozitivnih i negativnih efekata reforme pravosuđa započete još 2003. godine i utvrđivanja njenih dostignuća, te šta su bili promašaji, kao i šta je ostalo neurađeno.

– Razmatraćemo četiri glavna aspekta budućeg razvoja pravosuđa u BiH – nezavisnost, imenovanja, efikasnost u radu i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. U svim ovim oblastima ima konkretnih dostignuća, ali naš posao nije ni blizu kraja. Јasno je da moramo ostvariti pomak u oblasti imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, povećati efikasnost rada, izboriti se za nezavisnost, te pojačati odgovornost sudija i tužilaca – poručio je predsjednik VSTS BiH.

Naveo je da je BiH u proteklih 10 godina bila suočena sa nizom problema koji prostiču iz složenih socio-ekonomskih uslova i da su mnogi od njih svaljeni na leđa pravosuđa u BiH na svim nivoima, što se posebno odnosi na enormno veliki broj komunalnih predmeta na sudovima.

– Građani jednostavno zbog lošeg životnog standarda i imovinskog stanja ne mogu redovno da plaćaju svoje račune, a problem je veliki i unutrašnji dug u BiH, jer sudovi moraju da rješavaju sporove međusobnog dugovanja građana – pojasnio je Tegeltija.

On je zaključio da je, nakon konstantnog bavljenja krivičnim djelima korupcije, organizovanog kriminala, ratnih zločina, VSTS u fokus svog rada svrstao nova krivična djela – terorizam, čemu je već posvećena ozbiljna pažnja.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da je reforma pravosuđa očigledno u fokusu javnosti u BiH.

– To je važan signal i u institucijama EU to veoma cijenimo. Reforma pravosuđa je važan segment sveukupnog procesa pristupanja BiH evropskim integracijama, a poglavlja koja se odnose na pravosuđe biće prva otvorena na početku pregovora između BiH i EU – istakao je Davidi.

Na Јahorini je počela dvodnevna konferencija o reformi pravosuđa koju organizuje VSTS BiH, uz finansijsku podršku specijalnog predstavnika EU u BiH, čiji je cilj utvrđivanje izazova sa kojima se susreće pravosuđe BiH i definisanje narednih koraka za unapređenje pravosudnog sistema.

SRNA