Vlada Republike Srpske donijela je odluku kojom sve institucije Srpske zbog danaĆĄnjeg protivustavnog postupanja Agencije za istrage i zaĆĄtitu BiH prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom i TuĆŸilaĆĄtvom BiH. Iz Federacije BiH stiĆŸu reagovanja.

Sadik Ahmetović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupĆĄtine BiH, komentariĆĄući odluku Vlade Republike Srpske kojom institucije Srpske prekidaju saradnju sa Sipom, Sudom BiH i TuĆŸilaĆĄtvom, rekao je da je u pitanju udar na drĆŸavu BiH. KaĆŸe kako je riječ o duĆŸe vremena prisutnom problemu koji je rezultovao ovakvom odlukom Vlade Republike Srpske.

– Radi se o vrlo jasnoj poruci da je prostor Republike Srpske mjesto gdje ratni zločinci mogu biti zaĆĄtićeni, da postoje objekti u kojima oni mogu biti zaĆĄtićeni, od SIPA, policije, tuĆŸilaca – kaĆŸe Ahmetović.

Ć efik DĆŸaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH rekao je da se prvi put u BiH odlukom jednog entitetskog tijela stvara konflikt u nadleĆŸnostima između entitetskog i drĆŸavnog nivoa.

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupơtine BiH Ơemsudin Mehmedović rekao je kako odluka Vlade Srpske predstavlja krơenje Ustava BiH.

Nikola Lovrinović, ĆĄef Kluba poslanika HDZBiH rekao je da će se ova stranaka o odluci Vlade Srpske izjasniti sutra, ali da svi ishitreni potezi koji naruĆĄavaju političku ravnoteĆŸu, nisu dobri za BiH. Ističe da nije siguran da li entitet moĆŸe sam donijeti ovakvu odluku, bez kako kaĆŸe,  da pita Parlamentarnu skupĆĄtinu BiH.

Predsjednik DF-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupĆĄtine BiH Ćœeljko KomĆĄić smatra da odluka Vlade Republike Srpske, predstavlja drĆŸavni udar. Kako kaĆŸe, ne moĆŸe Predsjednik niti Vlada Srpske zabraniti pomenutim institucijama da djeluju.

RTRS