Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac pozdravio je svjedočenje bivšeg mirovnog posrednika u BiH portugalskog diplomate Žozea Kutiljera u procesu koji se protiv generala Ratka Mladića vodi u Haškom tribunalu za ratne zločine, ocijenivši da bi aktuelna generacija političara u Srpskoj, pogotovo oni koji sada vode stranke iz takozvanog Saveza za promjene, iz Kutiljerovog svjedočenja imali šta da nauče.

“U grčevitoj borbi da sa pozicija u Sarajevu po svaku cijenu preotmu vlast u Banjaluci, čelni ljudi stranaka iz takozvanog Saveza za promjene postali su saveznici Bakira Izetbegovića, koji nakon 25 godina radi isto što i njegov otac Alija Izetbegović – pokušava da sruši institucije Republike Srpske i da, kako kaže Kutiljero, stvori unitarnu državu uz pomoć spoljnih faktora koji su mislili da sve znaju najbolje”, upozorio je Košarac u izjavi za Srnu.

Portugalski diplomata Žoze Kutiljero u svjedočenju pred Haškim tribunalom optužio je Aliju Izetbegovića da je uveo BiH u rat nakon što je, pod uticajem zvaničnika SAD, odbio mirovni plan iz Lisabona kojeg je ranije bio prihvatio.

“Izetbegović i njegovi savjetnici bili su ohrabreni da ponište taj dogovor i da se bore za unitarnu bosansku državu od ‘dobronamjernih’ faktora spolja koji su mislili da sve znaju najbolje”, rekao je Kutiljero, svjedočeći u korist odbrane generala Ratka Mladića.

Košarac je poručio da se nakon više od dvije decenije od izbijanja tragičnog ratnog sukoba u BiH nije promijenila politika vodećih bošnjačkih stranaka i njihovih stranih mentora, ali da postoji suštinska razlika u ponašanju pojedinih stranaka iz Republike Srpske, prije svega SDS-a.

“Početkom 90-tih ogromna većina srpskih poslanika iz svih stranaka pridružila se SDS-u, kao tada vodećoj političkoj partiji Srba, u stvaranju Republike Srpske i njenih institucija. Danas, kada Republiku Srpsku i njene institucije treba braniti od očiglednih nasrtaja Bakira Izetbegovića i stranaca koji podržavaju politiku SDA, poslanika SDS-a nema u Narodnoj skupštini Republike Srpske”, rekao je Košarac.

On je upozorio da nema razlike između reakcija Bakira Izetbegovića i stranaka iz takozvanog Saveza za promjene na legalne i legitimne odluke Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske nakon upada pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ u stanicu policije i zgradu opštine u Novom Gradu.

“U trenucima kada žele da nam prekroje istoriju i zabrane da proslavljamo Dan Republike, kada Bakir Izetbegović iz Brisela prijeti da će uz pomoć Ustavnog suda BiH promijeniti Dejtonski mirovni sporazum, kada se ključne pravosudne i policijske institucije i agencije na nivou BiH zloupotrebljavaju za hapšenja Srba, vođenje političkih istraga, nelegalne upade u institucije Republike Srpske, kao i za pokušaj izazivanja sukoba niskog intenziteta, kada čelnici SDA i drugih stranaka iz Sarajeva prizivaju sukobe policijskih agencija, prijete i zveckaju oružjem, stranke iz takozvanog Saveza za promjene, predvođene SDS-om, saopštavaju da se odluke Vlade i Narodne skupštine Srpske donose s ciljem zaštite kriminala.

Takve reakcije su sramne i građani Republike Srpske to nikada ne smiju zaboraviti”, naglasio je Košarac.

SRNA