Nakon što je sarajevski portal “Istinomjer” objavio karikaturu na kojoj su odbornik SNSD u Skupštini grada Banjaluka Marinko Umićević i ta stranka upoređeni sa Hitlerom i Nacističkom Njemačkom reagovali su i Umićević i SNSD. SNSD je oštro osudio ovu objavu nazivajući je uvredljivom i uznemirujućom. Sve ovo podstiče mržnju i diskriminaciju koja može podstaći i na fizički napad na pojedina lica ili SNSD. Marinko Umićević najavio je tužbu.

Portal Istinomjer.ba objavio je karikaturu Marinka Umićevića pod naslovom “na krvna zrnca razbroj”. Njega i SNSD porede sa Adolfom Hitlerom i Nacionalsocijalističkom partijom Njemačke. Karikatura je reagovanje na održanu Raspravu o peticiji građanske inicijative za Borik. Iznad karikature i popratni tekst.

“Odbornik Marinko Umićević je bio iznenađen ‚`ko je ovo stavio na dnevni red` i predlagao da se to povuče sa dnevnog reda. Zatim je tražio da vidi `ko je sve potpisao, ima li Hrvata i Muslimana i ko je glasao protiv crkve`“.

– Oni me uopšte ne zanimaju. Šta ima u tome loše ako sam ja to tražio, da vidim ko su građani Borika koji su potpisali peticiju – kaže Umićević.

Marinko Umićević podnosi tužbu. Sve ovo naziva velikom uvredom ne samo upućenu njemu nego i cijelom SNSD-u.

– To je više udarac na SNSD i na Banjaluku to je ta politika koja se vodi od unutrašnjeg i vanjskog neprijatelja, na koncu ništa nas više ne može iznenaditi, to je dokaz da ovdje ima sve manje suživota sa ljudima iz Federacije koji mogu da pišu šta hoće – kaže Umićević.

SNSD poručuje da je ovo nastavak kampanje u kojoj se ne biraju sredstva. Ovo je kažu jasan pokušaj da se aktivista i istaknuti član SNSD-a satanizuju u javnosti i da se pozove na linč i odstrel.

“Uvreda izabranih predstavnika naroda u institucijama opština i gradova u Republici Srpskoj kao i republičkim institucijama , bez obzira na to iz koje su stranke, uvreda je svih građana koji su za te predstavnike glasali kao i svih institucija i građana Republike Srpske“, saopšteno je iz SNSD-a.

Tijana Cvjetičanin autorka karikature u ovoj objavi ne vidi ništa sporno. Kaže da je ovo objavila nakon što je Marinko Umićević u Skupštini grada dao rasističku i diskriminatorsku izjavu.

– To je stvarno jedna od najbesmislenijih stvari koje sam ja ikad čula. Neko je rekao u gradskoj skupštini jednu rasističku stvar, mi smo to osudili jednom karikaturom i na osnovu toga generalni sekretarijat vidi projekat rušenja entiteta… Mislim da je to stvarno potpuna budalaština i slobodno me citirajte ne znam kako drugačije to da nazovem – kaže Cvjetičanin.

SNSD u svom saopštenju navodi da ova partija podržava prava svih odbornika i poslanika , kao i svih građana da iskažu svoje mišljenje i demokratski iznesu svoje stavove. Istovremeno osuđuju ekstremne stavove i pozivaju nadležne da ispitaju odgovornost onih koji proizvode ili promovišu stavove poput ovog.

RTRS