Izvještavanje ATV je nekorektno i izvučeno iz konteksta – nevjerovatno je na šta su sve spremni – riječi su predsjednika PDP, Branislava Borenovića koji najavljuje i tužbu protiv ove televizije.

“Zaista nekorektno izvještavanje ATV-a, izvučeno iz konteksta, nevjerovatno na šta su sve spremni. Mislim da ćemo ovaj put tužiti ATV“, napisao je Borenović na Tviteru, nakon što je, kao i svi gledaoci dnevnika ATV odgledao prilog u kojem je navodno poručio da se PDP neće  libiti da u nekim opštinama nastupi zajedno sa SNSD.

Prekucan prilog ATV-a:

Ukoliko ne bude dogovora Saveza za promjene o zajedničkom izbornom nastupu u svim lokalnim zajednicama, PDP se neće libiti da u pojedinim opštinama nastupi zajedno čak i sa SNSD-om. Prepustićemo lokalnim odborima da igraju preferansa, kaže novi lider stranke Branislav Borenović, ljut zbog izbacivanja PDP-a iz vlasti u Kostajnici. Zato je i saradnja sa SNSD-om postala realna opcija.

“A šta da radimo u slučaju da nema dogovora, to je po meni neka vrsta stava koji moramo utvrditi. I to je legitimno pravo. Nakon Kostajnice smo mi bili vrlo neprijatno iznenađeni i zatečeni, i želimo u Savezu za promjene da vidimo možemo li postići dogovor. Želimo čiste odnose. Ili postoji dogovor za sve 63 opštine, ili ga nema, što je po meni opet jedna vrsta stava koji moramo jasno reći”, naglasio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Borenović poručuje da sve stranke trebaju napustiti neprincipijelne koalicije kojih je u Srpskoj izbrojao čak 20. Jednu takvu po toj računici čini i PDP u DNS-ovom uporištu Prijedoru. Potpredsjednik lokalne Skupštine tvrdi da je spreman da se povinuje naredbama stranačkog vrha.

“Ukoliko članice Saveza za promjene postignu dogovor o jedinstvenom nastupu u svim opštinama i gradovima, mi ćemo ispoštovati taj dogovor. Naravno, to će uključivati i situaciju da izađemo iz skupštinske većine”, rekao je Dalibor Grabež, potpredsjednik Skupštine grada Prijedora (PDP).

A oni koji su većinu davno napustili već su odlučili da od jedinstvenog nastupa Saveza za promjene na lokalnim izborima nema ništa. Iz trebinjskog NDP-a najavili su da će imati svog kandidata za gradonačelnika i da neće podržati novu kandidaturu PDP-ovog Slavka Vučurevića. Dragan Čavić trebinjskom ogranku stranke poručuje da će razaranje Saveza za promjene najoštije sancionisati.

“Nije se oglasila stranka, oglasio se jedan čovjek. Što se tiče stranke, stranka će imati jasan stav po tom pitanju, a kome se to ne bude sviđalo moći će da mijenja stranku”, kazao je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

Dok lider NDP-a poručuje da ni u jednoj opštini neće napustiti Savez za promjene, u onim opštinama gdje je Savez napustio njega i dalje stižu poruke da su mu kadrovi neprihvatljivi. Iako Zdravko Krsmanović važi za najozbiljnijeg kandidata kojeg Savez može da ponudi u Foči, iz tamošnjeg SDS-a neće ni da čuju.

“Ja ne bih zaista izdvajala ni jedno ime, ali smatram da iz redova SDS-a postoji dovoljno osoba koje mogu biti najbolji kandidati Saveza za promjene”, istakla je Radenka Srndović, predsjednik opštinskog odbora SDS-a u Foči.

Savez za promjene sličnih problema ima i u Srpcu, Kotor Varošu, Gradišci. Lider PDP-a priznaje da ga još boli poraz u Banjaluci kada opozicija nije uspjela da dođe do zajedničkog kandidata.

Kostajnička skupština

Prije dva dana odbornici Skupštine opštine Kostajnica, predvođeni Srpskom demokratskom strankom, izbacili su PDP iz skupštinske većine u ovoj opštini.

Iz PDP nisu krili šok:

Partija demokratskog progresa je iznenađena i šokirana postupkom odbornika Skupštine opštine Kostajnica, predvođenih Srpskom demokratskom strankom, i izbacivanjem PDP-a iz skupštinske većine u ovoj opštini. Zbog nekorektnog i ponižavajućeg odnosa kostajničkog odbora SDS-a i načelnika opštine Kostajnica Drage Bundala podržanih po jednim odbornikom SNSD-a i NDP-a, Partija demokratskog progresa će preispitati dalje aktivnosti unutar Saveza za promjene dok se situacija oko neprincipijelnih koalicija na lokalnim nivoima ne riješi”, saopšteno je iz PDP u ponedjeljak.

PDP je u saopštenju dodala da je stranka “istinski opredjeljena i jasna u namjeri da se samo zajedničkim i fer djelovanjem svih partija unutar Saveza za promjene, međusobnim uvažavanjem i poštovanjem, može smijeniti korumpirana vlast u Republici Srpskoj i život građana promijeniti nabolje”.

“U tom slučaju PDP će, bez bilo kakve sumnje, nastaviti sa aktivnostima unutar Saveza za promjene, što podrazumijeva zajednički rad u svim opštinama u Republici Srpskoj, uključujući i dogovor oko koordinisanog djelovanja i usaglašavanja prijedloga imena zajedničkih kandidata za načelnike i gradonačelnike“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Informativna služba PDP.

Izvor: Frontal.rs