Grozdan Savić (46), osumnjičeni za ratni zločin protiv civila počinjen u BiH, zbog čega su ga bh. vlasti tražile 20 godina, ali i za njim raspisale Interpolovu potjernicu, uhapšen je u Rumuniji, u čijem gradu Temišvaru se skrivao dvije decenije.

To pišu rumunski mediji, koji navode da se za Savića sumnja da je, suprotno međunarodnom pravu, zajedno s drugima tokom proteklog rata “primijenio mjere zastrašivanja i fizičkog nasilja nad Bošnjacima, koji su bili podvrgnuti prisilnom radu u logoru”.

Uhapsili su ga pripadnici rumunske granične policije kada je htio napustiti tu državu i preći u Mađarsku, a krajnja destinacija trebalo je da mu bude Njemačka.

Trebalo bi da bude izručen BiH, ali nam niko nije mogao zvanično potvrditi da je ekstradicija izvršena. Rumunski mediji, međutim, javili su da je neko vrijeme bio u ekstradicionom pritvoru, te da je izručenje odobreno i da je on predat bh. vlastima.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH juče su nam potvrdili da je on u Rumuniji uhapšen na osnovu međunarodne potjernice raspisane od strane Interpola Sarajevo, a po naredbi Okružnog suda u Bijeljini, i to u cilju ekstradicije u BiH.

Iz Direkcije još navode da o realizaciji ekstradicije ne mogu da govore zbog činjenice da su podaci kojim trenutno raspolažu namijenjeni samo za policijsku i sudsku upotrebu, ali i zbog interesa samog ekstradicionog postupka.

NN