Boraveći nedavno u Banjaluci na humanitarnom koncertu povodom donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” za djecu Srpske sa rijetkim genetskim oboljenjima, moj komšo je prestao da kontejner posmatra isključivo kao mjesto za odlaganje otpada.

Shvativši da je ta kanta mnogima restoran, supermarket i glavni izvor prihoda, malo je vario i uredio kraj nje prostor za odlaganje viška hrane, hljeba, starih stvari, papira, metala i ostalih sekundarnih sirovina. I ujutro, jedna od žrtava tranzicije koja obilazi i taj kontejner, silno se obradovala komšinom gestu.

– Sišao sam da progovorimo i čovjek mi je rekao da je tu prije nekoliko dana pronašao novčanik, pa smo krenuli do komšije Zdravka da mu ga vratimo. Međutim, ovaj je, vidjevši mog druga, sve to u žurbi preuzeo i zalupio nam vrata – priča komšo.

Dan poslije, Zdravku je proradila savjest, jer iz novčanika ništa nije nestalo, ni novac, ni dokumenti, ni kćerkina slika.

– Ne samo da je onaj prostor kraj kontejnera natrpao hranom, već je riješio da okreči naš zapušteni haustor. Gotovo cijeli komšiluk se okupio. Probudila se ona davno zaboravljena solidarnost, pa smo do večeri sredili haustor i nezaboravno se družili – prenosi komšo.

Čak su prekosutra dječaci i djevojčice iz zgrade uhvatili grablje, lopate i metle, te počistili dvorište uz pomoć komšija Zoke i Marka.

– Njih dvojica su se pomirili nakon 15 godina teških svađa, a kada se to pročulo po lokalnim kafanama, i mnogi drugi oprostili su jedni drugima, neko teške riječi, neko dugove, inate, gordosti i razne sujete – kaže komšo.

U međuvremenu, na jednoj autobuskoj liniji mlada studentkinja ustupila je mjesto trudnici. Kasnije su svi mlađi počeli da ustaju starcima i staricama, te da im nosaju teške torbe, a siromašna studentkinja neočekivano je dobila stipendiju za školovanje u inostranstvu.

Obezbijedio ju je odbornik čija je žena poslije toga dobila dugo očekivano unapređenje na poslu. Ta žena donirala je jednom prosjaku solidnu svotu novca. Prosjak je ručao u jednom od boljih restorana i počastio ovdašnjeg viđenijeg biznismena pićem. Biznismen je kasnije dotjerao pun kombi hrane u lokalnu javnu kuhinju. Među ljudima koji su istovarali bio je onaj isti čovjek koji je komšinom komši Zdravku vratio novčanik…

Dakle, ljudskost i dobrota dokazano se vraćaju kao bumerang, a zloba takođe. Zato budimo dobri i u predstojećoj, 2016. godini.

Press