Protiv Borislava Paravca, koji je od 2003. do 2006. bio član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu za zločin protiv čovečnosti.

Paravac se tereti da je u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine, zajedno sa vojnim, policijskim i paravojnim formacijama pod kontrolom tadašnje Srpske Autonomne Oblasti Severna Bosna, učestvovao u širokom i sistematičnom napadu usmjerenom protiv bošnjačkih i hrvatskih civila na području Doboja i Teslića.

Bivši član Predsjedništva BiH tada je obavljao funkciju predsjednika Kriznog štaba Srpske opštine Doboj.

Pored Paravca, u istom slučaju optuženi su i nekadašnji član Kriznog štaba Milan Ninković, kao i tadašnji načelnik i zamjenik načelnika Centra službe bezbjednosti Doboj, Andrija Bjelošević i Milan Savić.

Tužilaštvo tvrdi da su optuženici učestvovali u progonu više desetina hiljada građana, odnosno gotovo cjelokupne bošnjačke i hrvatske populacije sa područja Doboja i Teslića.

Optuženi se terete za organizovane napade vojske, policije i paravojnih formacija na bošnjačka i hrvatska naselja, prilikom kojih su civili ubijani, zarobljavani, odvođeni u logore, mučeni, zlostavljani, premlaćivani i pljačkani, prenosi N1.

Paravac i ostali su optuženi i za uništavanje većeg broja vjerskih i kulturnih objekata na području Doboja, Teslića i okoline, koji su bili zaštićeni spomenici kulturne baštine.

Istraga protiv njih započeta je u tužilaštvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet proslijeđen na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo planira da pozove 214 svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priloženo više stotina materijalnih dokaza.

Borislav Paravac je na izborima 2002. godine izabran za poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Bosne i Hercegovine, gdje je bio prvi zamjenik predsjedavajućeg.

Naredne godine izabran je za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon što je Visoki predstavnik smjenio Mirka Šarovića.

Paravca je u Predsjedništvu 2006. zamijenio Nebojša Radmanović.

NN