Poduža je lista dobrobiti na zdravlje koju možemo “izvući” korištenjem himalajske soli.

Skuplja od “obične”, ali toliko jeftinija od raznih preparata na tržištu s manjom lepezom povoljnog djelovanja na ljudski organizam da ćete himalajsku sol možda već danas poželjeti kupiti.

Najčišća so na svijetu

Osim što snabdijeva tijelo sa svim bitnim mineralima i mineralima u tragovima, omogućuje prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata i detoksikaciju. Potiče i ubrzava ispiranje nakupljenih toksina iz organizma, a preporučuje se svima, a osobito onima koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, te zadržavanjem vode u organizmu.

Himalajska so najčišća je so na Zemlji, iz nezagađenog ekosistema starog više od 250 miliona godina. Svojom savršenom kristalnom strukturom i sastavom od 84 minerala i elementa u istom omjeru u kojem se nalaze i u našem organizmu – pomaže tijelu i živčanom sustavu u postizanju ravnoteže te je iznimno pomlađujućeg učinka.

Djeluje kao regulator stresa, ali i stabilizuje nepravilne otkucaje srca. Reguliše nivo šećera u krvi i pomaže bubrezima izlučiti višak kiselosti u mokraći. Djeluje i na čišćenje sluzi iz pluća, posebno je korisna kod osoba koje boluju od astme i cističnih fibroza. Trebali biste je koristiti i ako se patite sa suhim kašljem – dovoljno je staviti malo soli na jezik.

Čisti sinuse, sprječava grčenje mišića, pomaže održavanju mišićnog tonusa i čvrstoće, učvršćuje kosti, sprječava nastanak osteoporoze, sprječava širenje vena na nogama i bedrima, održava seksualnost i libido, zaustavlja višak proizvodnje sline, piše Večernji list.

Kako je koristiti?

Himalajsku so možete koristiti kao napitak, kupku, za ispiranje i inhaliranje. Slana kupka od himalajske soli posebno se preporučuje kod različitih kožnih oboljenja. Pripremite je tako da u kadu tople vode stavite oko 200 g himalajske soli. Pripremite je dva puta sedmično.

Ako vam je koža nadražena od otrovnog hrasta ili bršljana, “patite se” zbog uboda insekata, imate žuljeve ili rane, pripremite otopinu od pola litre vode u koju ćete dodati 100 g himalajske soli. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu te na iritirano područje stavite obloge. Ponavljajte dok je potrebno.

Otopina će pomoći i kod akni i osipa. Za čistu i “nahranjenu” kožu s mineralima napravite piling sa himalajskom soli i biranim eteričnim uljima. Reuzultat je glatka i podatna koža bez odumrlih stanica.

Kašičicu soli otopite u čaši vode te je upotrijebite za ispiranje usne šupljine, ali i nosa i očiju. Rastvor za inhalaciju od dvije litre vode i 200 grama himalajske soli pomoći će kod infekcije sinusa i upala uha, osloboditi začepljen nos, pomoći kod gnojne upale grla, bronhitisa te infekcija koje se iznova javljaju. Inhalirajte ujutro i naveče.

Kod reume i bolesti zglobova, napravite rastvor od litre vode i 100 g himalajske kristalne soli. Stavljajte obloge na bolna mjesta triput sedmično kroz mjesec dana.

Kod atletskog stopala, umornih i otežalih bolnih stopala napravite kupku za noge od 3 litre vode i 150 g himalajske soli. U otopinu sobne temperature uronite stopala na pola sata. Ponavljajte po potrebi.

Himalajska so pomaže i u regulaciji sna. U aroma lampicu stavite čajnu kašičicu soli i dodajte vode. Negativni ioni koji se otpuštaju uklanjaju bakterije, vitaliziraju naše stanice, povećavanju kapacitet kisika u krvi, poboljšavaju rad metabolizma, pomažu kod koncentracije, ali i povećavaju otpornost organizma, uklanjaju umor. Takođe iznimno dobro djeluju protiv glavobolje, nesanice, depresije, alergije i astme.

N1/ATV