Najbolji teniser svijeta Novak Đoković plasirao se u finale prvog Gren slema sezone Australijan opena, pobjedom nad Švajcarcem Rodžerom Federerom od 4:1 ( 6:1, 6:2, 3:6, 6:3).

Novakova igra u ovom meču može se opisati kao fascinantna!

Koliko je Đoković ozbiljno shvatio svog protivnika govori činjenica da mu je u prvom setu prepustio samo jedan gem.

Novak je furiozno krenuo, prvi je servirao i bez izgubljenog poena poveo sa 1:0, da bi odmah nakon toga došao i do prvog brejka dozvolivši Rodžeru da na svoj servis uzme samo jedan poen.

Nastavio je Srbin u istom ritmu pa je ponovo oduzeo servis Federeru već u šestom gemu i došao u priliku da servira za set, što je on i te kako znao da iskoristi.

Na početku drugog seta servirao je Federer i odbranio svoj servis, da bi onda uslijedila crna serija za Švajcarca. Naime, Novak je čak dva puta napravio brejk i vezao pet gemova.

U nastavku seta, Švajcarac je uspješno odservirao za ostanak u setu, ali je to bilo sve što je mogao da uradi, jer je završnu riječ ipak imao najbolji na svijetu.

U trećem setu mnogo “tvrđa” igra. Federer je počeo znatno bolje da igra, a i Đoković je malo prikočio. Oba velikana svjetskog tenisa su uspješno čuvali svoj servis do šestog gema, da bi Švajcarac nakon maratonske igre oduzeo servis Srbinu.

Uspješno je odbranio brejk i doveo Đokovića da servira za opstanak u setu. Srbin je u tome bio uspješan, ali ipak nije mogao da se u potpunosti vrati u set te je Federer smanjio prednost na 2:1.

Na početku četvrtog seta blagi pad Đokovićeve igre. Federer je poveo sa 0:30, ali je Srbin vezao četiri poena i uspio da povede sa 1:0.

Švajcarac je za razliku od prva dva seta znatno podigao svoj nivo igre, dok je Đoković usporio.

Obojica su bili sigurni na svojim servisima do osmog gema pri rezultatu 4:3 za Novaka.

Međutim, potom nekoliko odličnih poena Đokoviću donosi brejk i priliku da servira za pobjedu i plasman u finale.

Svjestan prilike koja mu se ukazala Srbin odlično servira, i bez izgubljenog poena dolazi do plasmana u finale Australijan opena.

Đoković će se za svoju šestu titulu u Melburnu boriti sa boljim iz meča Marej – Raonić koji je na programu sutra.

Press