Zašto se držati samo asfalta, kada Formula 1 može se vozi i po čuvenoj skijaškoj stazi Hahnenkamm u Kitzbühelu, što je dokazao i Holanđanin Max Verstappen, s bolidom Red Bull!

U poznatom austrijskom skijaškom centru Kitzbühel, na jednoj od najpoznatijih i najtežih staza Hahnenkamm, gdje se održava natjecanje Svjetskog kupa u alpskom skijanju u disciplini spust za muškarce, po prvi put vožen je i bolid

U kokpitu automobila ekipe Red Bull Racing bio je mladi Holanđanin Max Vrestappen, koji je pred 3.500 gledatelja i u prisustvu austrijskih F1 ledende, Gerharda Bergera i Dr. Helmuta Marka, napravio kratku promotivnu vožnju na 1.600 metara nadmorske visine!

Istodobno, bio je to dio promocije predstojećeg FIS natjecanja u spustu i slalomu, koje će se na ovoj legendarnoj skijaškoj stazi održati 23. odnosno 24. januara, ali i VN Austrije koja će voziti od 1. do 3. jula na pisti Red Bull Ring , pored Spielberga, prenosi Telegraf.

Spektakularnom nastupu Verstappena, inače vozača ekipe Toro Rosso, na dijelu legendarne staze Streif, gdje se vozi po mnogima najteža skijaška spust utrka, prethodile su opsežne pripreme. Šampionski bolid Sebastiana Vettela iz 2011. najprije je kamionom dopremljen u Kitzbühel. Potom je na scenu stupio helikopter kojim je RB7 prebačen do vrha.

Tu su u garaži, gdje se održavaju tabači snijega na stazama, obavljene finalne pripreme. Pirelli je za ovu priliku pripremio posebne gume za mokro, na koje je dodao šiljke. Nešto kasnije se pokazalo da je potrebno još više prianjanja, pa su na kotače motirani i specijalni lanci za snijeg!

Tada je zabava za Maxa Vrestappena, bolje reći vratolomna vožnja po skijaškom stazi, mogla početi! Istina, održati bolid F1 na stazi nije bilo lako i pored ove “zimske opreme” u vidu guma sa šiljcima i lanaca, ali je nova stranica historije automobilskog sporta ispisana.

Tako je Red Bull definitivno potvrdio da je šampion kada je riječ o “ekstremnim sportovima” te da je moguće voziti F1 i zimi u planini, bez obzira na snijeg i led.

Vijesti.ba