Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je Srni da “napori koje čini policija Republike Srpske kako bi građane zaštitila od terorističke prijetnje prikazuju se u iskrivljenom ogledalu, te se plasiraju tekstovi garnirani lažima i lošim namjerama”.

Nakon što je predsjednik Srpske Milorad Dodik izložen sankcijama bivše američke administracije, kaže Ćeranić, sarajevska obavještajna kuhinja, poznata po zamjeni teza, usredsredila se na MUP Srpske, optužujući predsjednika Republike i ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača da od MUP-a prave vojsku da bi se izvršila navodna secesija Srpske od BiH.

“Pri tome se autori naručenih i fabrikovanih novinskih napisa pozivaju na ‘analitičke materijale’ koji su u njihovom posjedu, dok se kao dokazi isključivo koriste pretpostavke i kovanice tipa ‘procjenjuje se’, ‘postoje indicije’, ‘prema raspoloživim podacima’, ‘ona bi mogla da izgleda’…

Јasno je ko koristi navedeni vokabular, ko je izradio i medijima dostavlja navodne ‘analitičke materijale’, kao što je jasna i namjera da se dezinformacijama umanji odbrambeni kapaciteti Srpske pred terorističkom prijetnjom”, istakao je Ćeranić u izjavi Srni povodom učestalih napada na MUP Republike Srpske iz “sarajevske obavještajne kuhinje”.

On je ocijenio da postojanje niza paradžemata, enklava od kojih institucije BiH zaziru, ne može da ne brine njene građane i podsjetio da je prije godinu dana Islamska zajednica BiH obavijestila javnost da od 64 paradžemata nije uspjela naći zajednički jezik sa liderima 22, te pozvala institucije BiH da reaguju.

Ćeranić navodi da je nedavno ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić u izjavi za jedan federalni medij objelodanio da u BiH sada postoje 44 ilegalna džemata, što znači da se njihov broj permanentno povećava i širi poput virusa.

“Međutim, to ni ministra ni druge nadležne, izgleda, ne brine, kao što ih ne brine ni spisak od sedam terorističkih organizacija ‘Islamske države’ koje imaju kancelariju u BiH, a što je objavio Savjet bezbjednosti UN, jer se tim povodom nisu oglasili, niti upoznali javnost šta namjeravaju s tim u vezi da preduzmu”, rekao je Ćeranić.

On je naglasio da su te organizacije su u finansijskoj i logističkoj komunikaciji sa “Islamskom državom” i upitao ko im je omogućio neometano poslovanje u BiH i ko ih i za šta priprema.