Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Bariša Čolak smatra da su pravosuđu BiH potrebne korjenite reforme, te da posebno treba voditi računa o izboru kadrova.

Čolak, koji je bio ministar pravde BiH, ističe da se, ovaj, treći stub vlasti mora razvijati i unapređivati.

“Iako postoje određena obećanja u okviru strukturalnog dijaloga, rezultati pravosuđa u BiH još nisu dobri. Moram priznati da nisu bili dobri ni kada sam ja bio ministar, sve je išlo vrlo sporo”, rekao je Čolak.

Osvrćući se na privođenje i proces koji se vodi protiv lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića, Čolak je naveo da je više puta rekao da se ne slaže sa spektakularnim hapšenjima, jer smatra da to nema nikakvog smisla.

“Svi se sjećamo kako su završavali ti procesi i koji je bio krajnji efekat. Privođenje bi trebalo biti samo u onim slučajevima kada je to zaista nužno. U protivnom, tim privođenjima i takvim procesima dokazujemo neprofesionalnost i neefikasnost u pravosuđu BiH”, objasnio je Čolak.

On smatra da je teško prognozirati posljedice hapšenja Radončića, dodajući da se one već osjećaju, naročito kada je riječ o radu Parlamenta FBiH.

SRNA