Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, prije mjesec dana poslao je ponudu lideru Demokratske fronte, Željku Komšiću, da se njegova stranka vrati u vlast u Federaciji i na nivou BiH, saznaje Press!

Kako za naš list otkrivaju odlično obaviješteni izvori, Komšić je Izetbegovićevu ponudu glatko odbio uz obrazloženje da sa Izetbegovićem i njegovom strankom, kako prenose naši izvori, više ne želi da ima ikakvog posla. Sagovornici Pressa ističu da Izetbegovićev pokušaj da Komšića, još prije hapšenja SBB-ovaca Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića i Bilsene Šahman, privoli na obnavljanje koalicione ljubavi upućuje na to da je lider SDA bio savršeno upoznat o tome šta se sprema Radončiću!

– Prvo preko posrednika, a zatim i direktnim kontaktom, Bakir Izetbegović je pokušao lidera DF-a da ubijedi da se vrati u koaliciju sa SDA. Izetbegovićevo ispipavanje Komšićevog pulsa završilo je potpunim fijaskom za lidera najveće bošnjačke stranke, s obzirom na to da mu je Komšić sasuo u lice da s njim više ne namjerava da dijeli čak ni zajedničku prostoriju, a kamoli da učestvuje u vlasti nakon što je krajem prošle godine SDA počistila DF-ov kadar sa svih odgovornih funkcija – otkrivaju naši sagovornici.

Malo prostora

Dodajući da je Izetbegoviću i njegovoj stranci ostalo malo manevarskog prostora za očuvanje stabilne vlasti u FBiH i na bh. nivou ukoliko SBB, zbog Radončićevog hapšenja, odluči da napusti vladajuću koaliciju, izvori Pressa tvrde da nije isključeno da će šef SDA ponovo pokušati da “otkravi” Komšića.

– Ako SBB istupi iz koalicije, a sve je izvjesnije da će se to dogoditi, kriza vlasti u Federaciji i na nivou zajedničkih organa BiH postaće neizdrživa. Zbog toga su posljednjih dana iz SDA neformalnim kanalima ponovo pokušali da provjere raspoloženje u DF-u bez čije podrške, u slučaju da SBB izađe iz vlasti, više nema parlamentarne većine u federalnom parlamentu ni u Parlamentu BiH – objašnjavaju naši sagovornici.

Član Predsjedništva Demokratske fronte Damir Bećirović za Press nije želio da potvrdi, ali ni da demantuje informaciju da su SDA i njen lider pokušali da privole Željka Komšića i DF na obnavljanje koalicionog dogovora.

Čevra: To su spekulacije

U SBB-u za Press tvrde da nemaju informacija da je Bakir Izetbegović još prije mjesec dana pokušao da privoli lidera DF-a, Željka Komšića, da ponovo uđe u vlast sa SDA.

– Radi se o spekulacijama koje ne želimo da komentarišemo. Što se tiče odluke SBB-a o tome da li će ostati u koaliciji sa SDA nakon hapšenja lidera naše stranke, konačnu odluku uskoro bi trebalo da donesu najviši stranački organi – rekao nam je Omer Čevra, portparol SBB-a.

Bosanski “Votergejt”

– Ako nam takva ponuda zvanično i stigne, već sada vam mogu reći da je DF neće prihvatiti! SDA se krajnje nekorektno ponijela prema nama u proteklom periodu i ne pada nam na pamet da ponovo prolazimo kroz priču iz koje nosimo jedino loša iskustva. Ovo što se dešava s Radončićem sve više liči na bosansku verziju afere “Votergejt”. Ne želimo u to da se petljamo, niti smo spremni da za tuđi račun vadimo kestenje iz vatre – poručuje Bećirović.

Komentar o navodnoj želji SDA i njenog lidera da Komšićev DF, ako zatreba, uskoči u vlast umjesto Radončićevog SBB-a juče smo bezuspješno pokušavali da dobijemo od brojnih visokih funkcionera Izetbegovićeve stranke. Niko iz užeg rukovodstva SDA nije želio da se javi na naše brojne telefonske pozive.

Press