Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je da pravosudne i bezbjednosne institucije BiH, u dogovoru sa obavještajnim i političkim vrhom u Turskoj, ne samo da ignorišu aktivnosti terorističke mreže u BiH nego aktivno sabotiraju svaku vrstu borbe protiv “Islamske države” i Al kaide.

Galijašević je podsjetio da je teroristička mreža u BiH u prošloj godini izvela dvije ozbiljne terorističke akcije – jednu u Zvorniku, a drugu u Rajlovcu kod Sarajeva čiji su rezultat ubijeni policajac i dva pripadnika Oružanih snaga BiH, te nekoliko ranjenih policajaca i vojnika.

“Istovremeno, u Srebrenici, islamisti su organizovali atentat i pokušaj linčovanja prijateljski orijentisanog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Ni u jednom slučaju nema ozbiljnijih istraga ili sudskog procesa. Postavlja se očekivano pitanje – šta je to onda što američku Ambasadu u Sarajevu čini zadovoljnom da pominje neke izmišljene rezultate i lažnu fokusiranost vlasti u Sarajevu da se bore protiv terorizma”, rekao je Galijašević.

Uprkos imenovanju šest novih tužilaca u Tužilaštvu BiH, kaže on, jasno je da se ovi i svi drugi tužioci bave rušenjem bankarskog sektora i domaćih banaka, te politički montiranim procesima po nalogu dokazanog islamiste Bakira Izetbegovića, a ne borbom protiv terorizma.

“Hapšenje biznismena Slobodana Pavlovića zbog procedura u dodjeli kredita u jednoj od trideset poslovnica, jednom klijentu od njih 110.000, sramna je zloupotreba resursa Sipe i izuzetno politizovanog tužilaštva u sarajevskom kadiluku za sitne interese Bakira Izetbegovića i Mladena Bosića”, ocijenio je Galijašević.

Istovremeno, sa druge strane, kaže on, Savjet bezbjednosti UN u najnovijem konsolidovanom izvještaju o terorizmu, terorističkim organizacijama i teroristima, od 11. februara ove godine, ponovo apostrofira odgovornosti BiH zbog djelovanja organizacija i njihovih organizacionih dijelova direktno povezanih sa terorističkom mrežom “Islamske države” i Al Kaide.

Riječ je o organizacijama: “Al Furqan”, “Al-Harmain & Al Majed Aa-Aqsa Charity Foundation”, “Al-Harmain Islamic Foundation”, “Benevolence International Foundation”, “Bosanska Idealna Futura”, “Global Relief Foundation” i “Taibah International-Bosnia Offices”.

Takođe, mnogi mudžahedini afroazijskog, pa čak i evropskog porijekla koji su dobili državljanstvo BiH nalaze se na najnovijoj listi Savjeta bezbjednosti UN poput – Mehrez/Ben Mahmud Ben Sas i/ Al-Amdouni, Šafik / Ben Mohamed, Ben Mohamed / Al-Ajadi, Lionel Dumont, sa desetinama različitih identiteta registrovanih u Savjetu bezbjednosti /Abu Hamza, Žak Bružer, Di Karlo Antonio, Merlin Oliver Kristian Rene, Arfauni Imad Ben Yousset Hamza, Imam Ben Yussuf Arfaj, Abou Hamza, Arfauni Imad, Bilal, Hamza, Kumkal, Merlin…./, Halil / Ben Ahmed Ben Mohamed / Jaraja, Jasin /Abdulah Ezedin/ Kadi i Nedal Mahmud Saleh, prenosi Srna.

Galijašević je konstatovao da nema vidljive akcije protiv ovih lica, nema sprečavanja finansiranja terorizma u BiH, pa čak ni simbolične akcije, nema akcija ni na sprečavanju propagande koju šire mnogi islamistički portali bliski “Islamskoj državi” i Al kaidi poput radikalnog islamskog magazina “SAFF” koga uređuju oficiri zločinačkog odreda “El mudžahedin” Abusamed Bušatlić i Ezher Beganović i za koji piše antisemitski orijentisani Fatmir Alispahić.

“Danas je riječ o ‘Islamskoj državi’ i Al Kaidi, ali mnoge terorističke organizacije su, nekada uz pomoć Alije Izetbegovića i njegove SDA, a sada njegovog nasljednika Bakira i sljedbenika, napravile snažan prodor u bošnjačko društvo – u političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu u BiH, ali i u strukture političke moći u Sarajevu, posebno u obavještajno-bezbjednosni i pravosudni aparat BiH”, naglasio je Galijašević, dodavši da ekstremistička hobotnica u BiH raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji.

Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, ona su do sada bila zaštićena u svakom smislu, kaže Galijašević, tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više od 100.000 pripadnika, poznat pod imenom “vehabijski pokret”.

“Tu je i desetine organizacija nastalih iz takozvane ‘Mudžahedinske šure’, više od stotinu organizacija koje su se razvile iz zabranjene Aktivne islamske omladine, ali i mnoge nazovi humanitarne organizacije poput turske organizacije ‘IHH – INSANI YARDIM VAKFI’ odnosno ‘INSAN HACK VEL HURIJET’, te turska obavještajna služba MIT i arapske obavještajne službe”, naveo je Galijašević.

On je podsjetio da u cijeloj Evropi ne postoje ni države ni bezbjednosne agencije, osim u BiH, koje bi na svom tlu tolerisale postojanje ekstremističkih naselja koja funkcionišu potpuno izvan ustavnog poretka zemlje, po strogim islamskim pravilima, koja predstavljaju klasične vojne baze i kampove “Islamske države”.

Prema njegovim riječima, te islamističke baze nalaze se sa obje strane entitetske granice, a neke od njih su Gornja Maoča (između Srebrenika i Tuzle), Donja Dubnica kod Kalesije, Donja Bočinja (između Maglaja i Zavidovića), dijelovi mnogih naselja oko Sarajeva, Mehurići kod Travnika, Šerići (Zenica), Podbriježje i Željezno Polje (kod Zenice) i mnoge druge, potpuno zaštićene od bilo kakvih istraga bezbjednosnih agencija.

“Američka Ambasada i gospođa Morin Kormak, sa jednogodišnjim kursom pod pokroviteljstvom američke globalne koalicije za borbu protiv terorizma, moraju da shvate da je sramota podržavati ovakvo sabotiranje borbe protiv terorizma i da ova zemlja i bezbjednosne prilike u njoj zahtijevaju iskrenu opredijeljenost za borbu protiv ‘Islamske države’ i Al Kaide, mnogo više aktivnosti na planu borbe protiv terorizma, te konačno zaustavljanje političko-tužilačkih harangi i zloupotrebe bezbjednosnih agencija, posebno Sipe, u politički motivisanim i montiranim istragama, u kojima se dokumentacija iz istrage dostavlja svojim političkim šefovima u privatnim parnicama – kao što je direktor Sipe Perica Stanić to učinio svom šefu Mladenu Bosiću u slučaju jedne privatne tužbe i montiranog procesa u Pavlović banci”, istakao je Galijašević.

On je ocijenio da ovakva aktivnost ne zaslužuje pohvalu nego osudu u trenutku kada se očekuju veoma ozbiljni bezbjednosni izazovi – novi izbjeglički talas i najavljeni spektakularni teroristički udari na Evropu, vjerovatno i iz BiH.

SRNA