Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske posjeduju informacije o neviđenim pritiscima koje bošnjačke nevladine organizacije i pojedinci iz bošnjačkog političkog rukovodstva vrše na svjedoke i nadležne tužioce u predmetu “Naser Orić”, saznaje Press!

Sagovornici našeg lista tvrde da su MUP Srpske i Tužilaštvo BiH do sada prikupili brojne dokaze koji ukazuju na to da se priprema sudskog procesa protiv ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici odvija u gotovo nemogućim uslovima, te da su ove dvije institucije odlučne da sve prijavljene slučajeve pritisaka na svjedoke dokumentuju i tretiraju kao krivično djelo ometanja rada pravosuđa.

– Imamo informacije da se na svjedoke optužbe u slučaju “Orić” vrše svakodnevni pritisci, zbog čega je dovedeno u pitanje pravično suđenje osumnjičenom za najteže ratne zločine počinjene nad Srbima. Nakon što im je propala priča o tome kako je Orić za krivična djela koja mu se stavljaju na teret već oslobođen u Hagu, i nakon fijaska pokušaja diskreditovanja nadležnog tužioca Miroslava Janjića kao osobe koja je navodno primala mito, Orićeve pristalice krenule su s otvorenim pritiscima na svjedoke, što predstavlja ozbiljno krivično djelo – kaže za Press Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Uloga medija

Kao poseban vid pritisaka na pravosuđe u predmetu koji se vodi protiv Nasera Orića, Kojić ističe i agresivnu kampanju pojedinih sarajevskih medija, koji, prema njegovim riječima, pokušavaju da zamjenom teza svjedoke optužbe proglase “žrtvama pritisaka i ucjena” od strane tužilaštva i MUP-a RS.

Inače, u jučerašnjem izdanju “Dnevnog avaza” objavljena je ispovijest predsjednice Udruženja “Srebreničke majke”, Hatidže Mehmedović, koja je za ovaj sarajevski list izjavila da se na njenog rođaka “vrši stalni pritisak da lažno svjedoči”. Prva “srebrenička majka”, između ostalog, ustvrdila je da je u pritiscima na njenog neimenovanog rođaka učestvovao i inspektor MUP-a RS Simo Tuševljak.

Bezočne laži

Prozvani inspektor MUP-a RS Simo Tuševljak za Press kaže da tvrdnje koje je iznijela Hatidža Mehmedović predstavljaju bezočnu laž. On ističe da je istina, naprotiv, potpuno drugačija od one kako  pokušava da je predstavi predsjednica bošnjačke NVO, odnosno da MUP RS i Tužilaštvo BiH skoro svakodnevno dobijaju prijave o pritiscima koje Orićeve pristalice vrše na svjedoke optužbe.

– Upravo ti koji pričaju kako MUP Srpske, navodno, vrši pritisak na svjedoke konstantno učestvuju u takvim stvarima! Policiji RS i Tužilaštvu BiH odlično je poznato sve što se događa, pritisci na svjedoke optužbe u slučaju “Orić” se pažljivo dokumentuju i obrađuju i svi koji se time bave biće procesuirani zbog pokušaja namjernog ometanja rada pravosuđa – poručuje Tuševljak.

Ometaju i proces protiv Mahmuljina

Izvori našeg lista tvrde da osim slučaja “Orić”, gdje se na svjedoke optužbe vrše stalni pritisci da odustanu od svjedočenja ili da promijene iskaze, pritisci na svjedoke vrše i u slučajevima “Atif Dudaković” i “Sakib Mahmuljin”.

– Ljudi bliski ovoj dvojici bošnjačkih generala, osumnjičenim za najteže ratne zločine, već mjesecima pokušavaju da na svaki način ometaju istragu u ovim predmetima – ističu naši sagovornici.

Press