Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je danas da, kada je srpski narod u pitanju, 1. mart ne može biti praznik, jer je on asocijacija na ubistvo srpskog svata kod Stare crkve na Baščaršiji i na odluku na osnovu koje se mimo volje tog naroda odlučivalo o sudbini BiH.
“To je jednostavno tako i to treba biti svima jasno i zašto mi taj datum osuđujemo”, rekao je Ivanić novinarima danas u Prijedoru.

On je dodao da ne brani kolegama da ga slave, ali da on ne misli da je to ono što bi srpski narod trebalo da slavi.

“Očekujem od njih da, ako se ne slažu sa 9. januarom, prihvate da ga mi slavimo” rekao je Ivanić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U Federaciji BiH taj dan se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

SRNA