Incident u Tuzli, prvenstveno verbalni sukob čelnika Slobode i Sarajeva Azmira Husića i Dine Selimovića, mogao bi otvoriti brojna pitanja, među kojima i ona u vezi s regularnošću fudbalskog takmičenje u BiH.

Predsjednik Tuzlaka nakon četvrtfinalne utakmice Kupa BiH u srijedu na “Tušnju”, uz psovke i pokušaj da se obračuna sa direktorom Sarajlija, u jednom trenutku ga je pitao zašto nije donio 20.000 KM od prošlogodišnjih premija.

Iako su iz “bordo” tabora odbacili postojanje bilo kakav dogovora takve vrste, iz N/FS BiH sagledaće sve činjenice u vezi s ovim slučajem, a ne isključuju ni mogućnost pokretanja opsežnije istrage, koja bi trebalo da utvrdi da li je premiranja eventualno bilo i na nekim drugim mečevima.

“Ne želim ništa prejudicirati dok se ne dobije službeni izvještaj i dok se ne sastanu organi Saveza, ali sve su opcije otvorene. Apsolutno nije primjereno da se onakve stvari dešavaju nakon jedne utakmice i to između dva čelna čovjeka premijerligaških klubova, ne ulazeći u to ko je izazvao incident. Nadležni organi N/FS BiH će na osnovu izvještaja službenih lica i na osnovu dokaznih materijala utvrditi sve činjenice i okolnosti, te donijeti odgovarajuće odluke, odnosno odlučiti o pokretanju eventualne istrage. Nemamo indikacije da je premiranja bilo i ovo je prvi put da se to spominje i povlači to pitanje”, kazao je Elmir Pilav, direktor takmičenja N/FS BiH.

Sud za sportsku arbitražu (KAS) pri Evropskoj fudbalskoj asocijaciji UEFA minulih nekoliko godina takođe se bavio pitanjima eventualnog premiranja jednog kluba od strane drugog. Ovakve pojave bile su posebno učestale u Španiji, potom i u Turskoj, pa su zabilježeni i slučajevi sankcionisanja pojedinih klubova u smislu zabrane igranja u Evropi. Da li će biti sankcija i kakve će one eventualno biti za bh. klubove svakako će već u narednim danima odlučivati i Disciplinska komisija N/FS BiH, ali i tužilac.

“Iznenađen sam izjavama i ponašanjem Azmira Husića. Savez ima tužioca, koji može preduzeti određene ativnosti u cilju iznalaženja dokaza o neregularnostima i nečemu što je oprečno propisima N/FS BiH”, kazao je Goran Kosorić, predsjednik Disciplinske komisija, koji je upoznat da je Husić već pod zabranom obavljanja funkcija u fudbalu, koju mu je izrekao NS Federacije BiH. To će N/FS BiH uzeti u obzir.

“Gdje se sve dešavalo ne znam. Da li su se Husić i Selimović sreli u oficijalnom prostoru stadiona ili ne, ostaje da se utvrdi. Procedura je takva da će u ovom slučaju prije svih aktivnosti preduzeti tužilac Saveza i utvrditi sve, uključujući da li je bilo nekih plaćanja, premiranja, da li je regularno ili ne… On ako utvrdi da ima nešto mimo propisa, dostaviće to Disciplinskoj komisiji i mi ćemo to rješavati. Tužilac će reći ima li razloga i za neku širu istragu po ovom pitanju”, kaže Kosorić.

Incidenti u Tuzli počeli su još na poluvremenu, kada su navijači Sarajeva utrčali na tartan stazu i napali protivničke navijače, a brzom intervencijom policije spriječeni su veći neredi.

“Organizator utakmice snosiće konsekvence, kao i klub čiji su organi učestvovali u neredu. Mogu se očekivati strože kazne, s tim da je na organizatoru meča najveći teret”, kaže Kosorić.

Husić: Imaju neriješenih računa

Azmir Husić pokušao je objasniti sukob sa Dinom Selimovićem, ali i na šta se konkretno odnosi spominjanje 20.000 KM.

“On vrlo dobro zna u vezi sa čim. Imaju neriješenih računa, niko im ne bi spominjao da nemaju. Premije koje su obećali Slobodi za dobru utakmicu da odigraju ‘negdje i nekad’. Znamo da zakonom nije to zabranjeno, ako ima smisla. Nije bilo nikakvih prodavanja, nikakvih štimanja, ali jeste bilo dobro premiranje, pa se na kraju to ne ispoštuje”, rekao je Husić.

Selimović: Neka dokažu

Dino Selimović je, između ostalog, kazao da ne zna šta je toliko naljutilo Azmira Husića i pozvao ga da dokaže svoje tvrdnje.

“Husref Musemić je spriječio sukob i smirio situaciju. Husić optužuje Sarajevo za mutne radnje sa sudijama. Pozivam svakog ko želi da to dokaže. Sarajevo će na ‘Koševu’ dokazati da nećemo morati čekati da nam sudija svira penal, nego ćemo ranije obezbijediti prolaz u polufinale Kupa”, kazao je Selimović.

NN