Nogometni/Fudbalski savez BiH pokrenuo je istragu koja bi trebalo da dokaže kriju li se iza optužbi za premiranje u koje su uključeni Sloboda i Sarajevo i neke nelegalne radnje i eventualno namještanje utakmica.

Fudbal u BiH potresa afera “Premiranje”, a sve je počelo na prvoj utakmici Kupa BiH nakon verbalnog sukoba predsjednika Slobode Azmira Husića i direktora Sarajeva Dine Selimovića.

Husić je optužio tim sa “Koševa” da im nisu isplatili obećanu premiju iz prošle sezone od 20.000 KM. Sukob je dobio na intenzitetu, uslijedile su brojne optužbe, a čelnici Sarajeva su odbacili sve tvrdnje Husića, kojeg su i prijavili N/FS BiH i najavili tužbi za klevetu. N/FS BiH je potvrdio će ispitati sve Husićeve tvrdnje.

“Savez je pokrenuo istragu u vezi sa kompletnim slučajem i za navode koji su izrečeni nakon utakmice između Slobode i Sarajeva. Saslušanja će se održati u narednim danima. Biće ispitani svi akteri u ovom slučaju i materijali su predati nadležnom tužiocu”, kratko je kazao direktor sektora za takmičenje N/FS BiH Elmir Pilav.

Izvor “Nezavisnih” iz N/FS BiH tvrdi da bi se već sutra jedan od glavnih aktera ove priče, Husić, mogao pojaviti pred tužiocima.

Njegova izjava da su mu čelnici bh. šampiona obećali premiju u iznosu 20.000 KM ukoliko Sloboda u 29. kolu BHT Premijer lige savlada ekipu Mladosti iz Velike Obarske podigla je mnogo prašine u bh. javnosti.

Najviše posla u narednim danima će imati tim tužilaca N/FS BiH, Goran Andrijanić, Damir Raguž i Duško Vulović, koji će nakon saslušanja svjedoka utvrditi da li je bilo malverzacija odnosno namještanja rezultata ili bilo kakvih nezakonitih radnji.

“Radi se o redovnoj proceduri, uzećemo izjave od stranki pa ćemo vidjeti šta i kako dalje”, kaže Andrijanić, koji ističe da ovo nije prvi slučaj ovakve vrste istrage.

“Uvijek ima istraga, samo što to vi ne znate. Dobijamo razne prijave, pa i od UEFA kako o premiranju tako i o manipulacijama u svrhu klađenja, a sve u cilju zaštite integriteta i regularnosti takmičenja”, ističe glavni tužioc N/FS BiH i kaže da od ovoga ne treba praviti spektakl, ali:

“Ipak, ne znam na šta će sve izaći i dokle će nas dovesti. Od toga i zavisi koliko će ovo trajati.”

Husić je proteklih dana izjavljivao da se ne boji nikakvih tužbi i istraga i da ima čvrste dokaze o onome šta govori.

Nedavno se Sud za sportsku arbitražu UEFA bavio pitanjem premiranja klubova, a neki klubovi su sankcionisani i izbačeni u niže rangove.

NN