Bošnjačko ratno rukovodstvo i međunarodna zajednica isključivi su krivci za nezapamćeni egzodus sarajevskih Srba koji je otpočeo neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice odlaska 120.000 Srba sa područja Sarajeva, čija će centralna manifestacija danas biti održana u Bijeljini, sagovornici Pressa, među kojima su neposredni akteri tih tragičnih događaja, ističu da je ostanak Srba u Sarajevu neposredno nakon završetka krvavih ratnih sukoba u tom gradu doslovno bio nemoguć!

– Sve one koji danas pričaju o tome da bi Srbima bilo bolje da su ostali u Sarajevu pozivam da ponovo poslušaju izjave koje su prije egzodusa davali najviši bošnjački vojni i politički lideri. Konkretno, Alija Izetbegović je odmah nakon sramne dejtonske odluke da dijelovi Sarajeva u kojima su većinski živjeli Srbi, i koje su srpski borci junački odbranili, budu pripojeni FBiH, otvoreno poručivao da će odgovarati svi oni koji su uzeli pušku u ruke i borili se protiv bošnjačke vojske! To znači da je svaki Srbin sa područja Sarajeva, po Alijinoj zamisli, trebalo da završi u zatvoru – kaže za Press Milenko Zupur, predsjednik organizacionog odbora današnje manifestacije u Bijeljini.

Distrikt sa više opština

Prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik, s čijim imenom se često povezivala navodna odluka tadašnjih vlasti u Srpskoj da sarajevski Srbi nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma masovno napuste svoja vjekovna ognjišta, za naš list tvrdi da je apsolutna laž da je ljude neko nagovarao na masovno iseljavanje.

– To jednostavno nije tačno i volio bih kada bi neko konačno pokazao bilo kakav dokaz, da smo tadašnje rukovodstvo RS ili ja lično, pozivali ljude da odlaze iz svojih kuća i stanova, da napuštaju svoja imanja i sve ono što su kroz vijekove generacije sarajevskih Srba ostavile kao neizbrisiv trag. Poruke koje su se tih dana mogle čuti od čelnih bošnjačkih političara, a u kojima se Srbima manje ili više otvoreno poručivalo da nisu poželjni u Sarajevu, jedini su razlog egzodusa – tvrdi Krajišnik.

On dodaje da bi Srbi, vjerovatno, ostali u Sarajevu da su tadašnji predstavnici međunarodne zajednice u BiH mogli da im pruže garanciju da neće biti proganjani od onih s kojima su ratovali skoro pune četiri godine.

– Sarajevski Srbi su osujetili više od 30 ofanziva bošnjačke vojske! Njihov doprinos stvaranju RS nemjerljiv je i tim ljudima je napravljena ogromna istorijska nepravda. Sarajevo je trebalo da bude distrikt sa više opština, i to bi bio jedini način da Srbi tamo ostanu i da BiH dobije priliku za pomirenje. Ovako, ta prilika je bespovratno izgubljena – smatra Krajišnik.

Dodik pokrovitelj

Delegacija Narodne skupštine RS u kojoj će biti potpredsjednica skupštine Sonja Karadžić Jovičević, te narodni poslanici Milan Dakić, Slaviša Marković i Nedeljko Milaković, prisustvovaće današnjoj manifestaciji u Bijeljini povodom 20. godišnjice egzodusa sarajevskih Srba. Manifestaciji, čiji je pokrovitelj predsjednik RS Milorad Dodik, prisustvovaće i brojne ugledne zvanice iz RS i Srbije, istaknuti akademici, kao i poznati sarajevski Srbi koji danas žive u rasijanju.

Izvući pouke

Jedan od najpoznatijih predratnih Sarajlija, legendarni Dr Nele Karajlić, za Press kaže da je od ogromne važnosti da  se tragedija sarajevskih Srba ne zaboravi i da se iz nje izvuku pouke.

– Današnje Sarajevo je rezultat referenduma od 1. marta 1992, kada je Srbima poručeno da nisu poželjni u svom gradu. Pravog Sarajeva danas ima više u Torontu ili Njujorku, gdje žive protjerane Sarajlije, nego u gradu koji i dalje nosi ovo ime. Iz svega što nam se dogodilo potrebno je izvući pouku da bi bio spriječen neki budući rat – kaže Karajlić.

Press