Zakuvalo se na političkoj sceni, tipično za izbornu godinu, a iako je do lokalnih izbora ostalo još sedam mjeseci, trendovi u pojedinim gradovima već sada ukazuju na konačan rasplet trke za pozicije gradonačelnika.

U Bijeljini se dogodilo ono što smo u Pressu najavili još u decembru, a da će do toga doći, nezvanično se znalo još početkom jeseni. Zlatko Maksimović je produžio egzodus iz SDS-a i najavio izlazak na megdan neprikosnovenom Mići Mićiću. Nakon što je objelodanjeno ko će podržati Maksimovićevu kandidaturu, postalo je jasno da je njegova ranija priča da je u Bijeljini vrijeme za nove ljude i nove kandidate, kojom je slao poruke Mladenu Bosiću, u stvari, bila samo puko taktiziranje. Kandidatura i izlazak iz SDS-a spremljeni su mnogo ranije. Zanimljivo je da je dobio podršku SNSD-a, što govori da najveća stranka neće imati vlastitog kandidata u jednom od bitnijih gradova Srpske. To i nije baš pohvalno za stranku reputacije SNSD-a, ali prethodni izborni ciklusi i opšte stanje u toj partiji u Semberiji primorali su Dodika da traži drugo rješenje. A aktuelnog gradonačelnika mu je toliko preko glave da bi u Bijeljini vjerovatno podržao i samog Mladena Bosića, samo da sruši Mićića. Ako pak pogledamo nešto dublje, veliko je pitanje kako će članstvo SNSD-a reagovati na tu podršku sa vrha. Sigurno je da će se dobar dio opredjeljivati između manjeg zla, odnosno SDS-ovca i bivšeg SDS-ovca, ali najprije da će mnogi ostati neopredijeljeni. Čak i sa Dodikovom podrškom, Maksimović ima male šanse, ali u konačnom zbiru glasova, određena šteta Mićiću biće nanijeta.

Kao što je Mićić favorit u Bijeljini, tako je i budući kandidat SNSD-a u prilično dobroj poziciji u Banjaluci. Naročito ako to bude Igor Radojičić. SDS, koji vegetira, te PDP i NDP sa … na čelu (ko je uopšte na čelu odbora tih stranaka u Banjaluci?), u lošijoj su poziciji od Maksimovića u Bijeljini, čak i da nastupe zajedno. I kao što je za reputaciju SNSD-a katastrofalno da nema kandidata u Bijeljini, ista situacija je i sa banjalučkim SDS-om. Uz malu razliku u činjenici da bi Dodik u vlastitim redovima ipak mogao da izbunara nekog ko će izgubiti od Mićića, dok Bosić u Banjaluci može rovariti mjesecima i neće naći ništa. Ostaje mu samo da podrži Dragana Čavića, i to preko one stvari. I da, dva Talića, Dragan i Zoran, na čelu su gradskih odbora NDP-a i PDP-a, ali koliko birača, mimo novinara, to zna? A koliko ih je tek ikada čulo za Predraga Vulina?

Press