Slađan Janjanin, bokser  iz Prijedora demonstrirao je snagu volju koja može da zadivi. Radeći na benzinskoj pumpi i trenirajući u slobodno vreme, osvojio je sve amaterske titule u RS i BiH te dobio priliku da se bori za titulu prvaka sveta u IBF verziji protiv Kanađanina Stivena Batlera u Montrealu.

Meč je izgubio prekidom borbe krajem treće runde (tehnički nokaut) zbog krvarenja iz nosa, ali Janjanin kaže da se oseća kao da je pobedio.

-Mogao sam da izdržim borbu do kraja ali sudijska odluka je takva. Svestan sam razlike u klasi, ali je za mene sve bilo fantastično i žalim što meč nije još duže trajao . Batler iza sebe ima kompletna tim pripreme od šest meseci  i to dovoljno govori.  Iza mene osim brata Dražana i Ivana Šakića niko, ali dao sam sve od sebe da pružim što jači otpor – kaže Janjanin.

Dodaje da je prezadovoljan organizacijom meča u Kanad.

-To je bio svetski nivo kakav sam sanjao. Televizijski prenos putem kanala Fox širom sveta, konferencija na vrhunskom nivou, ljudi koji prilaze i traže autograme, reakcije na društvenim mrežama, poruke podrške i slično su dodatni motiv za nastavak karijere -kaže prijedorski as.

A put do borbe za svetsku titulu je izuzetno težak. Roditelji su u Prijedor došli kao izbeglice iz Travnika a tri brata su se odlučila da treniraju boks. Slađan je završio za mašinskog tehničara, trenutno radi na benzinskoj pumpi. Drugi brat Dražan je elektromehaničar, bez posla, a Miloš drvoprerađivački tehničar koji radi u tvornici obuće.

-Teško se nakon osam ili deset sati rada u firmi na pravi način posvetiti treningu, posebnom profesionalnom radu, ali ljubav prema boksu nas gura. Nastojim svaki moment iskoristiti da napredujem mada je teško sve uklopiti. To je nažalost naša stvarnost , iako  imamo veliku podršku u firmama. Svi nam izlaze u susret koliko mogu za treninge i mečeve, ali za pravi profesionalni boks to je ipak nedovoljno-kaže mladi borac.

Najveći problem je naravno kako naći finansije za mečeve ali sa optimizmom gleda u budućnost.

-Prijedor nam je pomogao kad smo pravili boksersku reviju u našem gradu, ali najveći deo pomoći dolazi od pojedinaca. Poput nesebične pomoći Miše Šormaza i benzinske pumpe Limikom, koji se prema meni odnosi kao otac od početka karijere, hotela Monument na Kozari u kome sam se spremao za  meč ili odlaska u Kanadu koji su finansirali organizatori meča. Sad se spremam da odbranim evropsku i interkontinentalnu tituu u IBF verziji pred domaćom publikom u Prijedoru i Banjaluci.  San je da opet nko od nas ide u Ameriku i da nastupimo na profi mečevima. Nadam se da ćemo opet imati šansu da se borimo sa najboljima

Braća bokseri za Ginisa

Slađan dolazi iz bokserske familije. Borilačke gene su nasledili od oca koji je trenirao karate. Osim Slađana boksom se bave i  braća Dražan i Miloš. Prvi je u BK “Rodić”  u Prijedoru počeo trenirati najstariji Dražan, a potom i mlađa braća.

– Dražan je počeo 1998, ja tri godine kasnije, a ubrzo i Miloš. Boks je naš život i nigde u Evropi ne postoje tri brata koja se bore kao bokseri i predstavljaju svoj grad i svoju državu- kaže Slađan ponosan na braću.

Branislav Predojević