U organizaciji Fondacije „Zajednički put“, počela je besplatna obuka izrade web stranica za 12 osoba sa invaliditetom sa područja grada Prijedora.

Ovaj projekat, koji će trajati dva mjeseca, finansira USAID, a časove vodi Nemanja Šipka, web dizajner iz Banjaluke:

“Zadovoljstvo mi je raditi na ovakvom projektu i sa ovim ljudima, koji su mi već prvi čas došli spremni sa pitanjima. Vidi se da ih interesuje i da žele da uče, zašto mi je veoma drago, jer će biti jako lijepo raditi u ova dva mjeseca i rezultati će biti fantastični.”,

rekao je predavač, Nemanja Šipka i dodao da će se polaznici tokom treninga obučiti za izradu sopstvene web stranice i za rad na istoj:

“I ne samo sopstvene web stranice, nego uopšte. Ovo je posao sadašnjosti i budućnosti. Olakšavajuća okolnost jeste što ga neometano, iz svog doma, mogu obavljati i osobe s invaliditetom: ne zahtijeva fizički napor, ne postoje arhitektonske barijere,… sve je na volji I zainteresoanosti polaznika.”

Prvi čas, kojem je prisustvovao i predstavnik USAID-a Dragan Krošnjar, održan je u subotu, 12.3.2016. godine u prostorijama Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD, koja je uzela učešće u projektu tako što je obezbjedila besplatnu prostoriju za treninge.

Obuku iz izrade web stranica pohađaju Nina Banović, Dejana Vujinović, Nataša Kuseta, Biljana Džepina, Mladen Pauković, Nemanja Gruban, Dejan Kočić, Predrag Crnobrnja, Jadranka Ružičić, Branislav Vukaljević, Denis Panić i Dragana Krunić.

“Zahvalni smo Fondaciji, PREDA-I i USAID-u na ovakvoj prilici. Ovo je idealna prilika za osobe sa invaliditetom da usavrše svoje obrazovanje i da se samozaposle ili obezbijede sebi dodatnu zaradu “, rekla je Dejana Vujnović, jedna od učesnica obuke.

Ona je dodala da skoro svi polaznici već imaju iskustva u radu na računaru:

“Izrada web stranica nije mi u potpunosti nepoznata. Međutim, s obzirom da ću dobiti novu priliku da na vlastitoj web prezentaciji prezentujem nakit koji izrađujem, smatram da je ova obuka idealna.”, istakla je Vujnovićeva.

Ovo je drugi u nizu pojekata Fondacije “Zajednički put” u tekućoj kalendarskoj godini. Prije ove obuke, Fondacija je upisala polaznike u treći ciklus Škole stranih jezika u februaru, a počinje na pripremama za četvrtu po redu Školu liderstva.

“Mi smo veoma srećni što je ovaj projekat u realizaciji, jer je zaista vrijedan realizacije i pažnje. Ova obuka znači “posao u ruke”, svakom od polaznika i to je u današnje vrijeme velika vrijednost. Drago mi je što su polaznici prepoznali značaj obuke i pristupili joj ozbiljno. Oni su prvi učenici od svih koje sam ja susretala kroz život koji na prvi čas dolaze spremni i puni pitanja iz same materije koju će obrađivati.”, rekla je Bojana Bojanić, koordinator Fondacije “Zajednički put”.

Fondacija “Zajednički put” već četiri godine djeluje u Prijedoru. Do sada je realizovano četrnaest projekata veoma uspješno, a Obuka iz izrade web stranica za osobe sa invaliditetom je petnaesti projekat ove fondacije.

prijedor24h

Foto: Ahmet Rešidović