Fudbalsku javnost u BiH već desetak trese „Afera punac“, a koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da se u ispitivanje mogućih nameštaljki i neregularnosti uključio Fudbalski savez BiH, tačnije njegovi tužioci (Damir Raguž, Goran Andrijanić i Duško Vulović).

Klupko je počelo da se počelo da se odmotava nakon verbalnog sukoba predsednika Slobode iz Tuzle Azmira Husuća i generalnog direktora Sarajeva Dine Selimovića posle prve četvrtfinalne Kup utakmice na „Tušnju“. Tada je prvi čovek Tuzlaka pomenuo i neisplaćenu premiju od 20.000 maraka koju FS Sarajevo nije dalo njegovom klubu posle pobede (3:2) nad Mladosti iz Velike Obarske, a pred poslednje kolo prvenstva u kojem je Sloboda gostovala na „Koševu“ Sarajevu, budućem šampionu.

Verbalni sukob Husića i Selimovića nastavljen je u pred TV kamerama gdje je u javnost „iscurilo“ još nekoliko imena i detalja oko cele priče u finišu minule sezone kada je Sarajevo navodno premiralo Slobodu protiv Mladosti da bi moglo da pobedi u Vitezu, a potom Vitežanima u Travniku obezbedi bodove spasa.

Tužioci Fudbalskog saveza BiH pokrenuli su istragu po ovom pitanju, a prvi na saslušanju u Savezu bio je Husić koji je došao u društvu direktora Slobode Sabahudina Saše Vugdalića i ostao je na razgovoru više od dva časa.

-Fudbalski savez BiH radi svoj posao i oni će utvrditi imali li osnova za dalje korake. Od mene nisu traženi nikakvi dokazi, već ono što znam, da kažem. Rekao samo što sam i ranije izjavljivao, kako je došlo do premija, od koga sam dobio obećanja, s kim sam sedeo u tom trenutku. Rekli su mi da će biti pozvani svi oni koji se pominju u ovom slučaju. Nadam se da će tako biti i da neću biti jedini koji je svedočio. Sve što sam rekao je istina. Ne želim da ovim bacam ljagu na Savez i naša takmičenja. Boli me nepravda, mislim da će to biti dovoljno. Oni će sada proceniti imaju li dovoljno materijala i načina da pokrenu nešto i da izreknu neke sankcije ili disciplinske mere – rekao je Husić nakon saslušanja u Fudbalskom savezu BiH.

Direktor Sarajeva Selimović je istakao da do okončanja postupka neće više davati izjave u javnosti, tako da nije želeo da se oglašava nakon jučerašnjeg saslušanja u prostorijama Saveza. Direktor Sektora za takmičenje Fudbalskog saveza BiH Elmir Pilav istakao je da će Savez ispitati sve navode i voditi istragu u koju će biti uključenja saslušanja svih aktera „Afere punac“. On međutim nije želeo da otkriva više imena osim Husića i Selimovića.

Pored njih dvojice u „Aferu punac“ su uključeni još potpredsednik i tehnički direktor Sarajeva Elvir Kantardžić, nekadašnji sportski direktor Sarajeva Abdulah Ibraković i njegov punac Šemso Begić, privatni preduzetnik iz Kladnja kod Tuzle, koji je, po rečima Husića, trebalo da donese obećani novac (20.000 maraka), a zbog kojeg je ova afera u fudbalskim krugovima u BiH i dobila ime.

Tako to radi FIFA

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) potvrdila je doživotnu suspenziju  nekadašnjem fudbaleru Zvijezde iz Gradačca i GOŠK-a iz Gabele Saši Musu koja se odnosi na igranje bilo gde na svetu, a razlog je u nameštanju utakmica.

Mus je prvi put za nameštanje osuđen kada je nastupao za Kroaciju Sesvete. Tada je „pao“ u aferi „Ofsajd“ i zaradio osam meseci zatvora, a zbog istog razloga je 2014. godine osuđen na dvanaest meseci zatvora u Kini. Igrajući za Hepi Vale iz Hong Honga priznao je da “nije dao sve od sebe” u spornoj utakmici protiv Sutern Distrikta (2:4) i nakon suđenja mora na odsluživanje zatvorske kazne.

Savez i 14 klubova – regularno

FS BiH i 14 klubova Premijer lige BIH, svesni svih okolnosti koje se odnose na takmičenje u sezoni 2015/16, a posebno odluke o skraćenju lige na 12 klubova od sezone 2016/17., izneli su zajednički stav, saopšteno je iz Saveza. Na listi potpisanih klubova nisu Velež i Široki Brijeg.

Zajednička izjava glasi: Prvenstvo je regularno

– Prvenstvo u Premijer ligi je regularno, a organizacija takmičenja i suđenje su na mnogo višem nivou u odnosu na raniji period,

– Sudijske greške se dešavaju, ali ne postoji tendencija favorizovanja ili dezavuisanja bilo kojeg kluba,

– Nadležni organi FS BiH vode takmičenje u skladu sa propisima FS BiH,

– Svi klubovi imaju mogućnost ulaganja odgovarajućih pravnih lekova ukoliko smatraju da su oštećeni bilo kojom odlukom i od njih zavisi da li će ih koristiti u takvim situacijama,

– Nije primereno i korektno optuživati pojedince iz FS BiH za vlastite slabosti. Svaki klub treba da bude fokusiran na postizanje što boljih rezultata shodno pravilima igre i u duhu fer-pleja, te da na taj način doprinese regularnosti takmičenja,

– Pozivaju se navijači i svi koji su na bilo koji način involvirani u takmičenje da se uzdrže od ponašanja koja mogu vređati druge i da korektnim odnosom prema svim akterima potvrde da je fudbal najlepša sporedna stvar na svetu.