Predstavnici stranaka iz Saveza za promjene juče su ponovo pozvali vlast u Srpskoj da raspiše prijevremene opšte izbore u Republici. Povod za najnoviji poziv jeste odluka Regulatorne komisije za energetiku RS da struja u domaćinstvima u Srpskoj od 1. maja bude skuplja za 5,4 odsto!

Dok iz opozicionog SZP-a poručuju da je odluka o poskupljenju struje još jedan dokaz da aktuelna vlast ne vodi računa o građanima te da su prijevremni izbori neophodni, iz vladajućih stranaka ponavljaju svoj raniji stav da nemaju ništa protiv vanrednog izjašnjavanja građana na izborima, ali da na takav rasplet pristaju jedino u slučaju da izbori budu raspisani i za nivo BiH. Pozivajući na raspisivanje prijevremenih izbora zbog poskupljenja struje, šef SDS-ovog stručnog tima za energetiku, Slaviša Kovačević, juče je apelovao na lidera DNS-a, Marka Pavića, da ispuni svoje ranije obećanje i ne dozvoli najavljeno poskupljenje.

– Predsjednik DNS-a, Marko Pavić, ranije je rekao da neće dozvoliti poskupljenje struje. Savez za promjene poziva ga da održi datu riječ – izjavio je Kovačević.

Zapošljavanja pred izbore

On je dodao da resorno ministarstvo ne vodi računa o privredi te da je samo u 2014. godini, pred tadašnje opšte izbore, u “Elektroprivredi RS” zaposleno više od 800 radnika.

– U 2005. godini je za plate u “Elektroprivredi RS” išlo 112 milona maraka ili 19 odsto ukupnih prihoda “Elektroprivrede RS”. Nakon deset godina imamo 1.500 novih zaposlenih, za čije zarade idu 234 miliona KM ili 30 odsto ukupnih prihoda! Ovaj podatak jasno govori da je nenamjenskim trošenjem sredstava i prevelikim brojem zaposlenih, Republika Srpska, odnosno njena “Elektroprivreda”, oštećena za namanje 640 miliona maraka, a od tih sredstava se mogao izgraditi jedan novi termoenergetski objekat koji bi bio u vlasništvu svih građana RS – istakao je Kovačević.

Član Predsjedništva PDP-a Milenko Ristić juče je pesimistično prognozirao da nakon, kako je rekao, kolapsa zdravstvenog sistema u RS slijedi i kolaps elektroenergetskog sektora. On je takođe pozvao vlasti u Srpskoj da raspišu prijevremene opšte izbore, koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da budu održani u oktobru, istovremeno s lokalnim.

– Nakon oporezivanja i poljoprivrednih gazdinstava, gdje ukupni nameti stižu do 220 maraka mjesečno za poljoprivredno gazdinstvo, može se zaključiti da su neminovni prijevremeni izbori – rekao je Ristić.

Tragikomični

Ponovljeni zahtjevi opozicije za održavanje prijevremenih izbora u RS, ovog puta zbog najavljenog poskupljenja struje, u vladajućem SNSD-u su ocijenili kao “tragikomičan pokušaj tzv. Saveza za promjene da privuče pažnju javnosti”.

– U tom takozvanom savezu prepuni su maštovitih ideja, ali kad dođe vrijeme da pokažu rad i znanje – potpuna nula! Za sve postoji propisana procedura, pa tako i o tome kada i pod kojim uslovima dolazi do poskupljenja električne energije. Što se tiče zahtjeva o raspisivanju prijevremenih izbora, ako u opoziciji žele dogovor, nema nikakvih problema. Može, ali uz uslov da izbori budu raspisani na svim nivoima, što podrazumijeva i nivo BiH – kaže za Press Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

Đokić: Vidimo šta SZP radi u Sarajevu

Komentarišući oštre kritike iz opozicije zbog najavljenog poskupljenja struje, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, Petar Đokić, izjavio je da ga takve reakcije ne iznenađuju.

– Da smo mi u opoziciji, vjerovatno bismo isto tako rekli da smo nezadovoljni odlukom, a da su oni na našem mjestu, sigurno bi donijeli istu takvu odluku. Vidimo koje odluke donose SDS i njihovi partneri na nivou Savjeta ministara BiH, od kojih građani nemaju korist već samo štetu – rekao je Đokić.

Press