Dogovaranje novog aranžmana sa MMF-om, zbog čega su premijerka Cvijanović i ministar Tegeltija u Vašingtonu, dugoročno bi trebalo da stabilizuje budžet, izjavio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Pregovori delegacije Vlade Srpske na zasjedanju MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu o novom aranžmanu, uključivaće i konkretna rješenja za Banku Srpske, kaže predsjednik Dodik.

– Mislim da je veoma jasno da će potencijal Budžeta Srpske u smislu depozita biti sačuvan, da neće biti gubitaka te vrste i da se u narednom periodu osiguraju depoziti koji su zatočeni. To je osnovna ideja u vezi sa Budžetom Srpske. Uvjeren sam da će to biti konačno dogovoreno ovih dana u Vašingtonu – rekao je Dodik.

Stabilnost će olakšati i povećani prihodi od poreza, što govori da Srpska jača poresku i fiskalnu suverenost, kaže predsjednik Srpske.

– Sve činimo da obezbijedimo dovoljno sredstava da budžet bude likvidan i, kao što znate, tu je i dio klirinškog duga. Vodimo i razgovor sa Vladom Srbije da održimo likvidnost, a mislim da i razgovori sa MMF-om treba da dugoročno stabilizuju pritisak na sam budžet i da mi nećemo imati nikakav problem – rekao je on.

Predsjednik kaže da su najveći problem pristigla dugovanja, nastala prije 1992. godine, ali da će poteškoće u isplatama uskoro biti prevaziđene. Sve ostalo, kaže, priča je opozicije da bi bila stvorena predstava da institucije u Srpskoj ne funkcionišu i da, ne bude li redovne isplate podsticaja, neće biti ni proizvodnje.

– Јa znam da moj otac svih godina u bivšoj Јugoslaviji nije dobio ni dinara podsticaja, a nikada se nije žalio na poziciju države. Ne vjerujem da nijedan opozicionar živi od tih podsticaja – ističe Dodik.

Na najavljivane proteste opozicije zbog nezadovoljstva političkim i finansijskim stanjem u Srpskoj, predsjednik Dodik odgovara – na proteste ćemo uzvratiti protestima.

– Tog istog dana, u isto vrijeme i mi ćemo organizovati proteste, jer imamo razloga da kažemo da su oni svojom izdajničkom politikom na nivou BiH doveli Republiku Srpsku u ovu situaciju u kojoj jeste – kaže Dodik i tvrdi da će “opoziciji tada reći da izdajnici nisu dobro došli u Republiku Srpsku”.

Na ovu izjavu Milorada Dodika, reagovao je takozvani Savez za promjene. Smatraju da je zloupotrijebio funkciju predsjednika Republike.

Predsjednik je istakao i da su nesporazumi unutar BiH rezultat nasilja visokih predstavnika, što je, kaže promaklo izvjestiocu Evropskog parlamenta u tendencioznoj Rezoluciji, kojom je Srpska pozvana da stavi van snage Odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji nemaju ustavni osnov, i nisu dio Dejtonskog sporazuma.

RTRS