Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor pozvao je danas građane da se upoznaju o novinama Zakona o oružju i municiji, koji je stupio na snagu prije sedam dana, a koji je neke obaveze i prava uredio različito od zakona koji je ranije bio u primjeni.
Novina je mogućnost legalizacije oružja do 31. decembra 2016. godine za građane koji posjeduju oružje, bez isprava o oružju, a koje prema ranije važećim propisima nije registrovano.

“U postupku legalizacije oružja građani nisu dužni da dokazuju porijeklo oružja, a nadležni organ će izvršiti potrebne provjere”, saopšteno je iz CJB Prijedor.

Zakon je uredio i novu kategorizaciju oružja, tako da su građani koji posjeduju ili nabavljaju oružje C kategorije /gasno, trofejno i vazdušno oružje, reprodukcije vatrenog oružja i oružje sa tetivom koje se upotrebljava u sportske ili druge rekreativne svrhe/ dužni o tome obavijestiti nadležni policijski organ u zakonskom roku – oni koji ga posjeduju do 12. jula ove godine, a oni koji ga nabave osam dana od dana nabavljanja.

Zakonom je predviđena amnestija od krivičnog ili prekršajnog procesuiranja za građane koji posjeduju oružje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva i drugo oružje čije je nabavljanje, držanje i nošenje ovim zakonom zabranjeno, ukoliko ga odmah po pronalasku predaju nadležnom organu.

Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost su dužni najkasnije 30 dana prije isteka roka važenja oružnog lista podnijeti zahtjev za izdavanje novog oružnog lista.

Vlasnici oružja za ličnu bezbjednost, koji na dan stupanja na snagu ovog zakona drže oružje na osnovu oružnog lista kojem je istekao rok važenja, obavezni su da do kraja godine podnesu zahtjev za izdavanje oružnog lista.

Zakonom je posebno definisan način prenošenja oružja koje se drži na osnovu važeće isprave o oružju radi promjene prebivališta, smrti vlasnika, popravke ili prepravke oružja.

Lica koja su zakonski nasljednici umrlog vlasnika oružja koji nisu preuzeli oružje koje je na čuvanju kod nadležnog organa duže od tri godine, obavezni su preuzeti to oružje ili pokrenuti postupak preuzimanja u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. U suprotnom oružje postaje vlasništvo Republike Srpske.

SRNA