Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i poginulim borcima NOR-a u Omarskoj, u Prijedoru je danas obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.
Obilježavanje 71 godine od poraza fašizma počelo je parastosom za poginule borce u crkvi Cara Lazara u Omarskoj, a nastavljeno prigodnim programom ispred spomenika za 60 poginulih boraca NOR-a, na Partizanskom groblju.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je novinarima da je ovaj grad bio dio antifašističke koalicije.

“Nikada ne bi trebalo da zaboravimo pretke i žrtve koji su pronijeli našu slavu u svijetu, kao odlučnih boraca za slobodu”, naveo je Pavić.

Predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Veljko Rodić kaže da bi Danu pobjede nad fašizmom trebalo posvetiti veću pažnju.

“Ako znamo da je na današnji dan kapitulirala fašistička NJemačka, da je u Jugoslaviji poginuo svaki deveti, a pod Kozarom svaki peti stanovnik ili 45. 000 ljudi, od kojih više od 13.000 djece, ovaj datum jednostavno moramo da obilježavamo”, istakao je Rodić.

Direktor prijedorskog Doma zdravlja Slavica Popović, koja je i mještanka Omarske, istakla je da 9. maj definiše antifašističku prošlost Srba, a kao Dan Evrope predstavlja evropsku budućnost ovog naroda.

“To je bio dan koji predstavlja globalnu pobjedu ljudskih vrijednosti, kao što su mir, razumijevanje, sloboda, obnova i prosperitet”, dodala je Popovićeva.

Vijence su na spomenike Omarščanima koji su stradali u Drugom svjetskom ratu i u odbrambeno-otadžbinskom ratu položile delegacije grada, SUBNOR-a, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih boraca i delegacija Unije studenata Republike Srpske.

Dan pobjede nad fašizmom obilježen je i u LJubiji, gdje je delegacija grada Prijedora položila vijence na spomen-biste narodnih heroja.

Manifestacija obilježavanja 9. maja u Prijedoru biće završena sutra, polaganjem vijenaca i tradicionalnim istorijskim časom na Partizanskom groblju na Urijama, te prijemom kod gradonačelnika za četiri živa nosioca partizanske spomenice iz ovog grada.

SRNA