Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je odluka poslanika Saveza za promjene u PS BiH da daju saglasnost na ratifikaciju Sporazuma o statusu funkcionisanja Međunarodne komisije za nestala lica u BiH još jedan dokaz njihove “servilne i podaničke politike prilagođene potrebama političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice”.

– Podanička politika takozvanog SzP juče je još jednom dobila svoju potvrdu u parlamentu BiH ratifikacijom sporazuma između ICMP-a i BiH. Takozvani SzP po ko zna koji put nije ispoštovao zaključke institucija Republike Srpske – istakao je Košarac.

Ovim je SzP, kaže on, prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i omogućio dalji razvoj aktivnosti koje ne idu u korist interesa Srpske, a odnose se na funkcionisanje Instituta za traženje nestalih lica BiH.

Košarac je rekao da ni u ovom slučaju SzP nije želio da se predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH okupe zajedno oko bazičnih stavova koje Republika Srpska želi jasno da kaže posredstvom svojih institucija.

On je podsjetio da je obaveza svih predstavnika iz Srpske da štite njene interese i da glasanjem onemoguće bilo kakvo donošenje odluka koje mogu biti štetne po Republiku i srpski narod.

– Sinhronizovani napadi na predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srpske Nedeljka Mitrovića i ovo što se juče desilo u Predstavničkom domu dovoljno govori da je na djelu veoma servilna politika tzv. SzP prema potrebama dijela međunarodne zajednice i bošnjačkog faktora u BiH – naglasio je Košarac.

Izvor: SRNA/RTRS